Mainos
Mainos

Opiskelijat: Ei maksullista koulutusta

Suomen yliopisto- ja AMK-opiskelijoiden liitot järjestävät huomenna mielenosoituksen maksuttoman koulutuksen puolesta. Opiskelijat pelkäävät, että lukukausimaksut lisäävät eriarvoisuutta opiskelijoiden välillä. Opiskelijat marssivat puolenpäivän aikaan eduskuntatalolle, missä eri puolueiden edustajat ovat luvanneet keskustella mielenosoittajien kanssa.

Opiskelijat vaativat kansanedustajilta selkeää kantaa siihen, että hallitus ei ensi kaudellakaan suunnittele lukukausimaksuja korkeakouluopiskeluun.

- Niin kauan kun kansanedustajat vakuuttelevat, että "lukukausimaksuja ei tule ainakaan tällä hallituskaudella", aiomme asiaan puuttua, sanoo Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtaja Matti Parpala.

Opiskelijoiden mielestä ongelma on se, että hallituksen jäsenet puhuvat vain pian loppuvasta hallituskaudesta ja asia jätetään avoimeksi tulevalle kaudelle. Yksittäisten poliitikkojen kannanotot eivät mielenosoittajille enää riitä, vaan he haluavat puoluetason päätöksiä.

- Kesän puoluekokouksista on saatava yksiselitteisiä kannanottoja maksuttoman koulutuksen puolesta, Parpala sanoo.

Maksuttomuus on perusoikeus

Yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden liittojen kanta on, että maksuton koulutus on edistänyt suomalaisen yhteiskunnan tasa-arvoista kehitystä, ja tästä on pidettävä kiinni. Heidän mukaan mahdollisuus kehittää itseään varallisuudesta riippumatta on perustuslakiin kirjattu kansalaisten perusoikeus.

Mielenosoitukseen osallistuu opiskelijoita koko Suomesta. Siihen osallistuu myös erillisiä opiskelijablokkeja, jotka ajavat pääteemojen lisäksi myös muita asioita. Esimerkiksi Helsingin yliopistolla järjestäytynyt Opiskelijatoiminta-verkosto osallistuu mielenosoitukseen omalla perustuloryhmällään. He uskovat, että paras ratkaisu koulutuksen tasa-arvoisuuteen on kaikille jaettava, vastikkeeton perustulo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme