Mainos
Mainos

Opiskelijat pulassa VR:n lippumyymälöiden kanssa – lipun saa vain yhdeksästä kaupungista

VR harventaa lippumyymäläverkostoaan, mutta kaikkia lippuja ei voi ostaa netistä. Esimerkiksi junaa käyttävät opiskelijat ovat joutuneet vaikeaan tilanteeseen.

Kela tukee opiskelijoiden koulumatkoja, mutta matkalipun hankkiminen on käytännössä vaikeutunut VR:n suljettua lipunmyyntipisteitään. Opiskelijalippua kun ei voi ostaa netistä tai tilata R-kioskille.

Matkatukea myönnetään lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleville päivittäisiin matkakustannuksiin.

Oppilaitos antaa opiskelijalle todistuksen, jonka avulla opiskelija voi ostaa opiskelijahintaisia matkoja kodin ja koulun välille. Näitä lippuja ei voi ostaa nettikaupasta, vaan opiskelijan on hankkiuduttava todistuksineen Matkahuoltoon tai VR:n lipunmyyntiin. Ongelmaksi on muodostunut se, ettei lipunmyyntiä ole enää kovinkaan monella asemalla ja junalippujen hankkiminen on hyvin vaikeaa.

Kelassa ongelma myönnetään, mutta huomautetaan, ettei lippumyymälän puuttuminen estä etuuden saamista.

– Opiskelijan on ensin maksettava täysi hinta, ja anottava sitten jälkikäteen matkatuki, joka maksetaan hänen tililleen, sanoo etuuspäällikkö Regina Ollila Kelasta.

Malli tietysti sitoo opiskelijan varoja matkalipun ostamisen ja korvauksen saamisen väliseksi ajaksi, siksi Kela pyrkii antamaan tuen suoraan niin, ettei opiskelijan koskaan tarvitse maksaa muuta kuin omavastuuosuutensa.

VR on jo ennen tätä päivää harventanut lippumyymäläverkkoaan. Ammattioppilaitosten ja lukioiden opiskelijoille lipun ostamisen vaikeus ei ole uusi asia, mutta sitä ei ole pystytty ratkaisemaan.

– Ongelma on siinä, että pitäisi olla järjestelmä, jossa sekä Kela, oppilaitokset että VR voisivat toimia yhdessä. Sellaista ei ole, sanoo Ollila.

– VR ei ole etsinyt ratkaisua, hän sanoo.

VR:n viestinnästä kerrotaan, että uudet järjestelyt ovat työn alla ja tarkempia yksityiskohtia kerrotaan, kun lippumyymälöitä suljetaan. Opiskelijoiden koulumatkaliput eivät suinkaan ole ainoa palvelu, jota ei saa netistä. Sama koskee myös esimerkiksi laiva-juna-lippuja, interrail-lippuja ja eläkeläiskorttia.

– Ratkaisuja etsitään kaiken aikaa, ja niistä tiedotetaan mahdollisimman pian, sanoo viestintäasiantuntija Henna Norberg VR:stä.

Kun VR sulkee 10.1.2016 lippumyymälän 13 asemalla, jää sen omia lipunmyyntipisteitä enää yhdeksän: Helsinki, Hyvinkää, Jyväskylä, Järvenpää, Lahti, Tampere, Tikkurila, Turku ja Oulu.

Kela ei maksa opiskelijoille matkatukea lipunhankkimismatkaan, vaan ainoastaan kodin ja koulun välisiin matkoihin.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot