Mainos

Opiskelijoiden ylipainoisuus yleistynyt rajusti

Tuoreen terveystutkimuksen mukaan opiskelijoiden painoindeksi on kasvanut selvästi.

YTHS:n tekemään korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimukseen vastanneista opiskelijamiehistä 41 prosenttia ja naisista 23 prosenttia on ylipainoisia. Miesopiskelijoiden ylipainoisuus on lisääntynyt vuoden 2000 jälkeen peräti viisitoista prosenttiyksikköä.

Vuonna 2000 yliopistossa opiskelevista miehistä ylipainoisia oli 26 prosenttia ja naisista 13 prosenttia.

Ammattikorkeakouluopiskelijat ovat ylipainoisempia kuin yliopisto-opiskelijat.

Tutkimuksen perusteella ikä kartuttaa kiloja. Alle 22-vuotiaista miehistä paino-ongelmia on joka kolmannella, mutta 30–35-vuotiaista ammattikorkeakouluissa opiskelevista miehistä jopa 65 prosenttia ja yliopisto-opiskelijoista runsas puolet kärsii ylipainosta. Naisilla samassa ikäryhmässä liikakiloja on runsaalla 40 prosentilla ammattikorkeakouluopiskelijoista ja kolmanneksella yliopisto-opiskelijoista.

YTHS:n terveystutkimus tehtiin yliopisto-opiskelijoille ensimmäisen kerran vuonna 2000. Ammattikorkeakouluopiskelijat ovat olleet mukana vuodesta 2008. Tutkimuskyselyyn vastasi uusimmassa tutkimuksessa 4 400 opiskelijaa.

Opiskelijat jakautumassa kahteen ryhmään

Tutkimuksen mukaan tausta ylipaino-ongelmiin löytyy elämäntavoista. Vastaajista joka viides yliopisto-opiskelija ja joka neljäs ammattikorkeakouluopiskelija kertoo harrastavansa vain vähän liikuntaa. Tutkimuksen mukaan erityisesti ammattikorkeakouluopiskelijat toivovat usein opiskeluterveyden ammattilaisten apua juuri painonhallintaan ja liikuntaan.

YTHS:n yhteisöterveyden ylilääkäri Kristina Kunttu kertoo, että ylipainon lisääntyminen koskee koko yhteiskuntaa, ja se näkyy myös opiskelijoiden keskuudessa.

– Se on aika yksinkertaista, ihmiset syövät enemmän kuin kuluttavat, sanoo Kunttu.

Ylilääkäri Kunttu kertoo, että ruoka on muuttunut hyvin energiatiheäksi. Esimerkiksi pikaruokaa jaksetaan syödä aika paljon. Myös alkoholin käyttö lihottaa.

– Esimerkiksi miesten kasvisten syönti on ihan selvästi liian vähäistä, mikä keventäisi sitä ruokavaliota, sanoo Kunttu.

Tutkimuksen mukaan noin puolet opiskelijoista syö päivän pääateriansa yleensä opiskelijaravintolassa. Tällöin ruoka on terveellistä, jos ottaa mukaan kaikki aterianosat kuten salaatin. Osuus ei ole kuitenkaan juuri muuttunut 2000-luvulla, joten se ei selitä opiskelijoiden ylipainoisuuden yleistynyt.

Kunttu uskoo, että opiskelijoiden keskuudessa tapahtuu polarisoitumista. Osa opiskelijoista pitää itsestään erittäin hyvää huolta, liikkuu paljon ja käyttää kohtuullisesti alkoholia. Osalla taas tilanne on päinvastainen, ja ongelmilla on taipumus kasaantua.

Mies ei välttämättä pidä ylipainoa ongelmana

Opiskelijan omat kokemukset painostaan eivät ole samansuuntaisia kuin mitä tilastot osoittavat. Vaikka 41 prosenttia opiskelijamiehistä on ylipainoisia, vain 30 prosenttia heistä kokee asian ongelmaksi. Vastaavasti naisista joka kolmas kertoo kärsivänsä paino-ongelmista, vaikka alle neljännes tutkimukseen vastanneista on ylipainoinen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot