Mainos

Oppivelvollisuus 18-vuotiaaksi? Ei auta, sanovat lukijat

Oppivelvollisuuden pidentäminen keskusteluttaa sosiaalisessa mediassa. MTV3:n Facebook-sivuilta löytyy väkeviä kommentteja sekä puolesta että vastaan.

Oppivelvollisuuden pidentämistä vastaan olevan perustelevat kantaansa sillä, ettei koulupudokkuus johdu velvollisuuden päättymisestä, vaan aivan muista asioista.

”En näe sellaista yhteyttä että oppivelvollisuuden pituus olisi yhteydessä koulumenestykseen tai paikan löytämiseen yhteiskunnassa! Vika on jossain muualla kuin siinä kuinka pitkään koulua käydään. Mielummin näkisin että luokka kokoja pienennettäisiin ja opetus olisi tarpeen vaatiessa henkilökohtaisempaa.”

”Nykyinenkin oppivelvollisuusikä saattaa johtaa paremminkin uupumiseen kuin mihinkään muuhun. Opiskeluaikaa tulisi sen sijaan tiivistää, tarkoituksenmukaistaa - ja lyhentää. Peruskoulu voisi ottaa mallia niinkin läheltä kuin lukion opetuksesta.”

”Ei mielestäni. Oppivelvollisuuden iän nosto ei korjaa masennusta yms. ongelmia tai kiinnostuksen puutetta, jotka ovat usein kotona makaavien ongelmina. Oppivelvollisuuden iän nosto ruokkisi myös käsitystä koulusta velvollisuutena oikeuden sijaan. Liioin painostaminen opiskelujen jatkamiseen ei ole yhtään avuksi sellaiselle henkilölle, joka ei tiedä paikkaansa yhteiskunnassa tai ei ole yhteishaussa päässyt minnekään. Keskittyisin ennemmin oppilaanohjauksen kehittämiseen ja koulun maineen kohottamiseen. Nykyään peruskoulu on monelle oppilaalle vain välttämätön paha.”

"Jos nuorella on mielenterveysongelmien takia vaikea saada edes peruskoulun päästötodistus niin miten tuo pakko asiaa auttaisi? Jos ei jaksa tai kykene opiskelemaan niin ei se pakolla parane, eli ei hyvä juttu"

Oppivelvollisuuden pidentämisen kannattajiakin löytyi. Osa ehdotti pidentämistä jopa 20 tai 24 vuoteen. Perustelut olivat niukemmassa kuin vastustajilla.

”Kyllä, näin saataisiin niillekin nuorille tekemistä, jotka muuten jäävät kotiin makaamaan.”

”englannissa on saatu tällä muutoksella hyviä tuloksia aikaan. Kyllä 15-vuotias (varsinkin poika) on varsin epäkypsä tekemään tulevaisuuteen ja omaan koulutukseen/ammattiin vaikuttavia, hyviä päätöksiä.”

"Kyllä tuo 18v kuulostaa varsin hyvältä. Tärkeää olisi löytää ja yksilöidä mahdollisimman monen nuoren vahvuudet ja osaamiset ennen jatko-opiskeluihin siirtymistä, että saataisi mahdollisimman moni nuori myös mielekkääseen ja motivoivaan ympäristöön heti."

Suomen ammattiin opiskelevien liiton (SAKKI ry) puheenjohtaja Aleksej Fedotov väläytti oppivelvollisuuden pidentämistä MTV3:n Huomenta Suomessa. Fedotovin mielestä tällä järjestelyllä voitaisiin ehkäistä sitä, ettei osa nuorista jäisi peruskoulun jälkeen ilman opiskelupaikkaa.

Tällä hetkellä oppivelvollisuus päättyy Suomessa peruskoulun jälkeen.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot