Mainos
Mainos

Oppositio ei saanut kuntarahoja lisäbudjettiin

Kokoomus, vasemmistoliitto, vihreät ja kristillisdemokraatit olisivat halunneet vuoden ensimmäiseen lisäbudjettiin yli 200 miljoonaa euroa enemmän kuntarahaa kuin hallitus esitti.

Hallitusrintama on torjunut eduskunnassa vuoden ensimmäistä lisäbudjettia koskevissa äänestyksissä opposition esitykset ns. pakkolainan takaisinmaksun nopeuttamisesta. Laina on peräisin valtion ja kuntien välisen kustannustenjaon tarkistuksesta.

Kokoomus, vasemmistoliitto, vihreät ja kristillisdemokraatit olisivat halunneet vuoden ensimmäiseen lisäbudjettiin 207 miljoonaa euroa kuntarahaa enemmän kuin hallitus esitti. Esitykset hylättiin äänin 97-74.

Äänestyksessä kaatui lisäksi kokoomuksen toive lausumasta, jonka mukaan pakkolainan takaisinmaksu pitäisi saada syksyllä annettavaan toiseen lisäbudjettiin.

EU-puheenjohtajuus kasvattaa menoja

Eduskunnan tänään hyväksymä lisätalousarvio kasvattaa budjettimäärärahoja lähes 200 miljoonalla eurolla. Valtionvelka lyhenee noin 346 miljoonalla eurolla.

Lisäbudjetissa on lisäyksiä mm. EU-puheenjohtajuuskauden menoihin ja sen vaatimiin turvajärjestelyihin. Uusia hankkeita ovat Helsingin Ilmalan ratapihatöiden aikaistaminen sekä Suomenlahdelle hankittava öljyn- ja kemikaalintorjunta-alus.

Verotuloja arvioidaan kertyvän valtiolle lähes 300 miljoonaa ja osinkotuloja lähes 685 miljoonaa euroa enemmän varsinaiseen talousarvioon verrattuna.

Etupäässä opposition edustajat tekivät lisätalousarvioon lähes 70 muutosesitystä, mutta yhtään ei hyväksytty. Oppositio olisi halunnut lisätä mm. tuomioistuinten, vankeinhoidon ja poliisin määrärahoja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme