Mainos
Mainos

Oppositio: Hallitus siunaa tehtaiden sulkemisen

Oppositio on tyytymätön tapaan, jolla hallitus on vastannut Stora Ensoa koskevaan välikysymykseen. Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Martti Korhonen tulkitsi eduskunnan välikysymyskeskustelussa tänään, että vastauksellaan hallitus siunaa Summan ja Kemijärven tehtaiden sulkemisen.

Korhosen mielestä nykyinen hallitus on omistajana jäänyt sivustakatsojan rooliin ja antanut yhtiöiden johdolle vapaat kädet toteuttaa joukkoirtisanomisia.

Korhosen mukaan linjanmuutos asiassa tapahtui, kun Matti Vanhasen (kesk.) ensimmäisen hallitus vaihtoi Vanhasen kakkoseen. Korhonen oli vertaillut, miten hallitusohjelmissa oli otettu kantaa valtion omistajapolitiikkaan. Hän sanoi, että porvarihallituksen linjanveto on "olennaisesti toinen" kuin edeltäjänsä.

- Ensimmäisenä valtion omistamista pörssiyhtiöistä tilannetta käytti hyväkseen Stora Enso, Korhonen sanoi.

Syytöksiä ja vastauksia

Oppositio syytti tänään, että hallitus on ollut täysin passiivinen Stora Enson yksiköitten lakkautuspäätösten estämiseksi. Hallitus torjui syytöksen sanomalla, että hallitus tekee sen, mikä sen vastuulle kuuluu. Hallituksen mukaan valtion edustajat eivät ole siunanneet Stora Enson tekemiä päätöksiä tuotannon supistamisesta etu- tai jälkikäteen, koska päätös ei kuulu yksittäisen osakkeenomistajan toimivaltaan.

Oppositio mukaan Stora Enson ilmoittamat perusteet tehtaiden lakkauttamiseksi ovat osoittautuneet monelta osin virheellisiksi. Hallituksen mielestä syy metsäteollisuuden saneeraustarpeelle on kuitenkin valitettavan ilmeinen, sillä alan kannattavuus on 2000-luvulla ollut hyvin vaatimaton. Samalla monet muut perinteiset teollisuudenalat ovat nauttineet hyvästä kasvusta.

Hallitus myös muistutti välikysymyskeskustelussa, että pörssiin listattu yhtiö toimii avoimessa kilpailutaloudessa. Näin sille ei voi asettaa ylimääräisiä yhteiskunnallisia velvoitteita, jollei sille makseta siitä eri korvausta.

Hallitus nimesi uusien korvaavien työpaikkojen luonnin jatkossakin hallituksen ykköstavoitteeksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme