Mainos
Mainos

Oppositio hiillosti hallitusta varautumaan taantumaan

Kansainvälisen finanssikriisin vaikutukset ovat kuohuttaneet jälleen eduskuntaa kyselytunnilla. Oppositio vaatii hallitukselta lisää toimenpiteitä talouden taantumisen vuoksi.

Valtionvarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ja pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) saivat moneen otteeseen selvittää, mitä hallitus aikoo tilanteessa tehdä.

Ministerien viesti oli, että tilanne on ennakoitu ja ensi vuoden budjettiehdotus on täynnä toimia, jotka vastaavat nimenomaan hiipuvaan talouskasvuun. Näitä löytyy palkkaveroalennuksista kotitalousvähennykseen nostoon ja jättisuuriin liikenneinvestointeihin. Mitään uusia toimia he eivät luvanneet.

Valtiovarainministeri kehotti luottamaan rauhalliseen ja maltilliseen suomalaiseen asenteeseen. Suomalainen julkinen talous on tällä hetkellä Euroopan toiseksi vahvin. Jos jotain tapahtuu, se ministerin mukaan kyllä hoidetaan. Katainen muistutti myös, että suomalaiset pankit ovat vakavaraisia.

- Eri maiden hallitukset touhuavat kovasti, mutta mitä he tekevät? He pelastavat pankkeja. Luojan kiitos me Suomessa emme ole siinä tilanteessa, että meidän pitäisi ryhtyä touhuamaan pankkien pelastamiseen, hän puuskahti.

Vanhasen mukaan se, mitä toimia kriisitilanteessa tarvitaan, riippuu täysin kriisin luonteesta. Jos tulee pankkikriisi, pankkeja pelastetaan veronmaksajien varoilla. Jos tulee kansainvälinen taantuma, mietitään mahdollisuuksien mukaan lisäelvytyksen tarvetta.

- Hallituksella on kyllä toimenpidekykyä, hän vakuutti.

Oppositiossa ei tähän tyydytty. Muun muassa entinen valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.) katsoi, etteivät budjettiehdotukseen sisältyvät toimet missään nimessä riitä, vaan uusia avauksia kaivataan.

Perussuomalaisten Timo Soini julisti EU:n ja samalla Suomen olevan talouden myllerryksessä kuin "lehmä nevassa". Katainen kuittasi, että Suomella olisi yhä oma markka, se joutuisi juoksemaan nyt kuin "sika vatukossa".

Välikysymys terveyspalveluista

Oppositiopuolueet hiillostavat hallitusta kunnallisvaalien alla terveydenhuollon ongelmilla. Oppositio tekee hallitukselle välikysymyksen perusterveydenhuollon turvaamisesta.

Välikysymys jätetään eduskunnalle huomenna.

Välikysymyksen takana ovat eduskunnan kaikki oppositioryhmät. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme