Mainos
Mainos

Oppositio hiillosti ministeri Mattilaa aktiivimallista

Oppositiopuolue SDP ryhtyi eduskunnan kevätkauden ensimmäisellä kyselytunnilla haastamaan sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilaa (sin.), jonka ministeriön esitys työttömyysturvan aktiivimalli on.

Mattila on kuitenkin vältellyt asian kommentointia, ja mallia ovat julkisuudessa puolustaneet lähinnä kokoomuspolitiikot ja työministeri Jari Lindström (sin.).

Oppositiosta vaadittiin aktiivimallin vetämistä pois siihen asti, kunnes sen ongelmat on ratkaistu. Mallia arvosteltiin esimerkiksi siitä, että velvoitteet koskevat myös joitain sellaisia ihmisjoukkoja, jotka eivät ole täysin työkuntoisia.

– Meillä on yli 40 000 pitkäaikaissairasta, jotka joutuvat täyttämään nämä velvoitteet, jotka on mitoitettu ikään kuin työkykyisille, työkuntoisille ja työmarkkinakelpoisille ihmisille, sanoi SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov.

Hallitus on luvannut tarkastella keväällä aktiivimallin toimimista.

– Meillä on hallituksessa käynnissä osatyökykyisiä koskeva kärkihanke, joka pureutuu osatyökykyisten tilanteeseen. Tämä kärkihanke on vielä menossa, ja minä uskon että tätä työtä voidaan käyttää hyväksi lain muutoksessa, vastasi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.).

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että työkyvyttömien joutuminen aktiivimallin velvoitteiden piiriin on iso kysymys ja lupasi, että hallitus käy asian huolella läpi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme