Mainos
Mainos

Oppositio määräsi hallitukselle aikataulun vaalirahoitusuudistuksessa

Oppositiopuolueiden yhteinen vaatimus vaalirahoitusta koskevien uudistusten toteuttamisesta kunnallisvaaleihin mennessä on saanut hallitukseen vauhtia. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) lupaili jo, että eduskunta voisi kiristää rahoituslakia heti alkusyksystä, mutta oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) täsmensi eduskunnan kyselytunnilla, että pikavauhdilla voidaan uusia vain kunnallisvaaleja koskevat säännökset.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelevat vaalirahoituksesta huomenna. Oppositiopuolueet SDP, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset vievät neuvotteluun yhteisen vaatimuksen, jonka mukaan uudistukset on saatava voimaan jo kunnallisvaaleihin mennessä.

Opposition yhteinen linja on astetta tiukempi kuin SDP:n torstaina aamupäivällä asettama tavoite, jonka mukaan olisi riittänyt, että esitykset olisi saatu valmiiksi ennen kunnallisvaaleja. Oppositio näki kuitenkin hallituksen olevan sen verran tukalassa tilanteessa, että vaatimusta kiristettiin.

Pääministeri Vanhaselle nopea aikataulu tuntui sopivan. Hän laski, että työryhmä laatisi esitykset kesän aikana ja eduskunta säätäisi lait ensi syksynä parissa viikossa.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) oli astetta epäilevämpi, sillä hänen mielestään teknisesti lakia voi olla vaikea saada valmiiksi riittävän ajoissa, jotta se olisi voimassa kunnallisvaaleissa. Oikeusministeri Braxin kanta pilkkoa uudistus ja toteuttaa ensin kunnallisvaaleja koskevat muutokset, saattaa tuoda ratkaisun.

Braxin mallissa muut osat vaalirahoitusuudistusta toteutettaisiin ensi keväänä. Käytännössä tämä saattaa merkitä, että eurovaalien rahankeräys aloitetaan ennen kuin uudet säännökset ovat kaikilta osin valmiina.

Oppositiolla yhteiset tavoitteet

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen perusteli opposition vaatimaa aikataulua sillä, että se panee hallitukseen vauhtia. Korhosen mielestä hallitus on ollut vaalirahoitusasiassa "loivaliikkeinen". Vasemmistoliitto jätti jo reilu vuosi sitten lakialoitteen, jossa vaalirahoitusilmoituksen laiminlyönnistä tai virheellisestä ilmoituksesta olisi rangaistu sakolla.

Oppositio on yksimielinen aikataulun lisäksi myös vaalirahoitusuudistuksen päälinjoista. SDP:n puheenjohtajan Eero Heinäluoman mukaan tarvitaan selviä sanktioita laiminlyöntitapauksissa. Tarvitaan myös suurempaa läpinäkyvyyttä sekä rahoituksessa että vaalimenoissa. Oppositio haluaa myös katon sille, miten paljon tukea yksittäinen taho voi yhdelle ehdokkaalle antaa. Lisäksi tarvitaan parempaa valvontaa.

Oppositio ei määritellyt yhteistä kantaa yhdelle ehdokkaalle annettavan tuen enimmäissuuruuteen. SDP:n puoluehallitus vaati 3000 euron kattoa. Heinäluoma perusteli kattoa sillä, että silloin ei samalla tavalla synny ongelmia riippumattomuudesta kuin suuremmilla summilla. Katto hillitsisi myös vaalikampanjoiden kustannusten kasvua.

Valtiovarainministeri Katainen ei avustusten katolle oikein lämmennyt. Hän korosti, että tärkeintä on tietää kuka lahjoittaa ja kuinka paljon. Avustusten antajille asetettava katto rajoittaisi jo ihmisten vapaata harkintaa. Katainen oli kuitenkin valmis odottamaan asettavan työryhmän esityksiä.

Vanhanen ei ota vaalirahasotkua hallituksensa kontolle

Kymmenien kansanedustajien vaalirahavilpistä syntynyt sotku joutui eduskunnan pyykkäröintiin torstaina.

Pääministeri Vanhanen sai heti perustella puheitaan poliittisesta legitimiteettikriisistä SDP:n ryhmäpuheenjohtajalle Tarja Filatoville, joka halusi tietää, mitä hän aikoo tehdä asialle.

Vanhanen luki entiset reseptinsä luottamuksen palauttamiseksi, vaalirahailmoitusten tunnollisen täydentämisen ja lakiremontin nopean vireillepanon.

Pääministeri ei myöskään suostunut näkemään syntynyttä jupakkaa vain hallituksensa ongelmana. Hän viittasi siihen, että joillekin vasemmisto-oppositionkin edustajille on tullut asiaa oikeusministeriöön vaalirahailmoitusten täydentämisen merkeissä.

- Sama rike on kansanedustajilla ja osalla ministereistä. Tässä suhteessa tämä ei ole hallituksen asia yksin, tämä koskee koko poliittista järjestelmää, Vanhanen sanoi.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen oli kuitenkin närkästynyt siitä, että asiasta on tehty koko eduskunnan ongelmaa, vaikka hänenkään eduskuntaryhmänsä vaalirahailmoituksissa ei ole ollut moitteen sijaa.

Tuttuja naamoja hallitusneuvotteluissa

Vasemmistoliiton Claes Andersson ihmetteli, miksi hallitusneuvotteluissa otetuista valokuvissa näkyy nykyisin samoja naamoja, jotka jakavat edustajille vaaleissa rahaa. Näin ei Anderssonin mukaan hänen ministeriaikanaan ollut.

Vanhanen vastasi, että hallitusneuvotteluissa on mukana asiantuntijoina myös erilaisten järjestöjen edustajia, ja tämä toiminta on täysin läpinäkyvää. Ministerit eivät myöskään ole ostettavissa, ei kauppakeskusten kaavoituksessa eikä missään muussakaan asiassa. Käsitys, että vaalitoiminnan avustaminen jääväisi jotenkin, on sekin hänen mukaansa väärä.

Kokoomuksen Tuulikki Ukkola halusi myös työväenjärjestöjen ja ay-liikkeen jakaman vaalirahan yhtä näkyväksi kuin muunkin. Pääministeri Vanhanen ja oikeusministeri Tuija Brax selittivät hänelle, että laki koskee tämänkin rahan ilmoittamista aivan samalla tavoin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme