Mainos
Mainos

Oppositio moitti työllisyyspolitiikkaa

Oppositio on tehtaillut ahkerasti muutosesityksiä huomenna käsittelyn alle otettavaan talousarvioon.

Budjetista äänestetään eduskunnassa jonkin verran viimevuotista useammin. Tänään umpeutuneen määräajan kuluessa talousarvioon jätettiin 185 muutosesitystä.

Vastaava luku oli viime vuonna 154 ja sitä edellisenä vuonna 135. Valtaosa muutosesityksistä on opposition käsialaa.

Keskusta on tänään budjetin palautekeskustelussa arvostellut hallituksen hidasta reagointikykyä talouden nopeasti heikenneisiin näkymiin. Toimintaympäristö on muuttunut rajusti, mutta silti hallitus kiiruhtaa hitaasti kuin kilpikonna, ryhmäpuhuja Anu Vehviläinen kuvaili. Hänen mielestään tehokkainta olisi alentaa tuntuvasti pienipalkkaisen työn veroja ja työnantajamaksuja.

Työttömyyden vähentäminen edellyttää myös tilkkutäkkimäisen sosiaaliturvan uudistamista. Keskusta esittää, että ensi vuoden velanlyhennysvarasta käytettäisiin 1,6 miljardia markkaa työnantajan kansaneläkemaksun poistamiseen kokonaan pienimmiltä ja työvaltaisimmilta yrityksiltä.

Budjettia halutaan lisäksi korjata 900 miljoonalla markalla. Kristillisdemokraattien Sakari Smeds esitteli oman ryhmänsä vaihtoehdon, joka rahoitettaisiin lähinnä pörssiverolla ja haittaveroja tiukentamalla. Menoja ryhmä lisäisi nostamalla mm. kotihoidontukea, kehitysyhteistyön määrärahoja ja panostusta työllisyyteen.

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka epäili budjetin lisäävän ja kiihdyttävän niin sosiaalista kuin alueellistakin eriarvoistumiskehitystä.

Budjettiäänestyksissä hyväksytään vain aniharvoin muutoksia valtiovarainvaliokunnan täydentämään budjettiesitykseen. Jos näin käy, kyse on silloin yleensä budjetista unohtuneesta summasta tai hallituspuolueiden tukemasta lausumasta.

Talousarvion yksityiskohtainen käsittely alkaa huomenna. Viimeisiä pääluokkia koskevat äänestykset on määrä käydä ensi viikon tiistaina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme