Mainos
Mainos

Oppositio syytti hallitusta kuntauudistuksen vesittämisestä

Oppositio iski välikysymyskeskustelussa kiilaa hallitusriveihin. Hallituspuolueilla olikin kova työ silotella näkemyseroja.

Demarit halusivat vahvoja kuntia - keskusta painotti, että kunnat itse päättävät kuntakoosta. Alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen uskoi, että kuntien talous on kääntynyt parempaan suuntaan.

Nykyiseen ahdinkoon Manninen löysi syyn valtiovarainministeri Sauli Niinistöstä, joka Paavo Lipposen hallituksissa leikkasi kunnilta 800 miljoonaa euron verotulot.

- Näin tehty verotulojen leikkaus on ainakin 30 vuoteen suurin puhallus kuntien ja valtion välisissä taloussuhteissa. Sen keskeisin toteuttaja oli silloin kokoomuslainen valtiovarainministeri, alue- ja kuntaministeri muistutti.

- Olisi mielenkiintoista kuulla sosiaalidemokraattien oma arvio siitä, kuinka viime hallituskaudella kuntatalous kehittyi, koska keskustalaisten käsityksen mukaan kuntatalous käytännössä viime kaudella romuttui, kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen vastasi.

Hallitusrintama ihmetteli opposition hyökkäystä, koska kuntauudistuksen valmistelussa myös oppositio on mukana.

- Olemme nähneet ja kuulleet täysin tarpeettoman välikysymyksen tässä tilanteessa, koska tämä uudistus on meidän kaikkien yhteinen tehtävä. Ei tässä ole hallitus oppositio-asetelmaa. Hallitus on avannut tämän valmistelun yhteiseksi niin, että oppositio on mukana tässä valmistelussa, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma painotti.

Hallitus lupasi puitelain kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta vielä ennen kesälomia. Oppositio ennusti, että laista tulee vesitetty versio, joka jättää käytännössä kaiken auki.

- Kyllä oma kokemukseni on se, että vasemmistoliiton, kokoomuksen ja vihreitten edustajat ovat tuossa joukkiossa ne, jotka haluavat jotakin saada aikaan ja varsinaiset jarruttajat tulevat hallituspuolueiden keskuudesta, vihreiden Osmo Soininvaara sanaili.

- Erityisesti presidentinvaalien jälkeen keskusta on koko ajan käynyt kentällä sellaista keskustelua, että itse asiassa mitään ei tarvitsikaan kuntien tehdä. ja tuonne kepun rintamaille onkin jäänyt sellainen käsitys että puitelaista tulee niin löysä, että sisällöstä ei tulekaan yhtään mitään, vasemmistoliiton kansanedustaja Anne Huotari heitti.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme