Mainos
Mainos

Oppositio vaatii ryhtiä omistajaohjaukseen

Valtio-omistajan neuvottomuus Talvivaaran kaivosyhtiön vaikeuksissa sai arvostelua oppositiolta eduskunnan omistajaohjauskeskustelussa tänään.

Ajankohtaiskeskustelun alullepanija, talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk.) vaati hallitukselta sijoitusyhtiö Solidiumin aseman ja omistajaohjauksen roolin selkeyttämistä osakkuusyhtiöissä.

Pekkarinen piti selvänä, että valtio olisi halutessaan voinut tehdä selväksi, mitä se Solidiumilta Talvivaaran tai muissa vastaavissa tapauksissa odottaa.

-Ei Solidiumia ole rakennettu umpioksi, johon omistajan ääni ei kuulu. Eikä sitä saa sellaiseksi muuttaa, sikäli kun se enää pystyy lunastamaan itselleen uskottavan aseman, Pekkarinen vyörytti. 

Sijoittajaintressi ja strategiaintressi

Myös elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on arvostellut Solidiumin passiivista roolia kaivosyhtiö Talvivaaran tapauksessa. Vapaavuori sanoi nyt ilmaisseensa ehkä itseään epäselvästi ja halunneensa vain keskustelua toimintamalleista. 

Vapaavuori muistutti kuitenkin, että iso yritys voi kaatua valtion syliin siinäkin tapauksessa, että valtio on yrityksen suurin yksittäinen omistaja. Hän kyseli, onko jako yrityksiin sijoittajaintressin ja strategiaintressin mukaisesti liian karkea.

-Valtiolla ei ikinä voi olla vain sijoittajaintressiä silloin, kun on kyse yrityksestä, joka työllistää tuhansia ihmisiä, ja joka erittäin relevantilla ja kielteisellä tavalla vaikuttaa ympäristöön.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haavisto (vihr.) valitteli valtion rooliin ongelmallisuutta silloin, kun omistusten tärkein tehtävä on pelkkä omistaja-arvon pitkäjänteinen kasvattaminen, kuten Talvivaaran Solidium-omistuksessa.

Haavisto muistutti, että valtio saattaa omistajana saada sellaista tietoa, jota muut omistajat eivät saa. Pahimmillaan valtio voi toimia siten osakemarkkinoilla kuin norsu posliinikaupassa.

Perussuomalaisten Timo Soini ärsytti oppositionaapuri keskustaa luonnehtimalla Talvivaaraa keskustan Valcoksi - SDP:n 1970-luvulla vaalimaan kovan onnen kuvaputkitehtaaseen viitaten.

Pekkarinen kehui Soinin "haistavan haaskan hirveän hyvin", mutta varoitti leikkimästä Talvivaaran kaltaisella koko kansakunnan kannalta vakavalla asialla. 

Clark Kentistä Teräsmieheksi

Hallituksen tuorein ministeri Haavisto pääsi esittelemään näkemyksiään omistajaohjauksesta kunnolla ensimmäistä kertaa. Erityisen ahtaalle hän ei joutunut, eikä ministeri haparoinut vastauksissaan. 

Mallia omistajaohjaukselle Haavisto haki sarjakuvien ja populaarikulttuurin maailmasta.

-Ehkä oikea rooli valtio-omistajuuteen olisi Clark Kent. Luokan nörtti, ainakin yritysvastuussa luokan paras oppilas, josta tarvittaessa puseron alta paljastuisi superkova Teräsmies - Suomen ja suomalaisten etujen puolustaja nopeasti muuttuvassa maailmassa, ministeri maalaili.

Valtion jäänmurtoyhtiön Arctia Shippingin toimintaa Haavisto sanoi haluavansa rajoittaa vain siten, ettei korvausvastuiltaan tai ympäristöriskeiltään arveluttavaan toimintaan osallistuta. Hän näki suomalaismurtajille runsaasti työsarkaa esimerkiksi Koillisväylän auki pitämisessä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme