Mainos
Mainos

Oppositiopuolueiden puheenjohtajat Fortumin kimpussa

Vasemmistoliitto, vihreät ja kristillisdemokraatit ovat moitiineet tänääm Fortumin toimintaa jyrkin sanoin.

Keskisuurten oppositiopuolueiden puheenjohtajat hyökkäsivät tänään joukolla sähköyhtiö Fortumia ja valtion omistajapolitiikkaa vastaan. Näkemyksiään valottivat niin vihreät, vasemmistoliitto kuin kristillisdemokraatitkin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen vaatii valtiovallalta tiukempaa omistajaohjausta Fortumissa. Korhosen mielestä Fortumin harrastama sähkön hinnalla keinottelu on lopetettava.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen.

- Sähkö on perushyödyke, joka on oltava jokaisen saatavissa kohtuulliseen hintaan. On selkeästi käynyt ilmi, että tällä hetkellä omistajaohjaus ei toimi Fortumissa. Sitä onkin tiukennettava ja valtion on myös lisättävä omistustaan yhtiössä niin, että omistajan ääni kuuluisi Fortumissa paremmin, Korhonen sanoi Lapin vasemmistoliiton piirikokouksessa.

Korhosen mukaan Fortumin johto on toimillaan jatkuvasti syönyt itseltään luottamusta.

- Nyt Suomen valtion tulisi Fortumin pääomistajana harkita vakavasti sitä, että se vaihtaisi yrityksen tulevassa yhtiökokouksessa koko Fortumin hallituksen.

Korhosen näkemyksen mukaan nykyisessä tilanteessa on selkeästi vastakkain kuluttajien ja markkinoiden edut.

- Tässä asetelmassa kansalaisten etu on luonnollisesti tärkeämpi asia, Korhonen sanoi.

Suomen valtio omistaa Fortumin osakekannasta 51 prosenttia.

Cronberg haluaa Fortum-selvityksen

Fortum-selvityksen Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg haluaa uuden selvityksen Fortumin toiminnasta. Hän sanoi Väli-Suomen Median haastattelussa, että mahdollisuuksia Fortumin pilkkomiseksi selvitysmies Matti Purasjoen esittämällä tavalla pitäisi tutkia tarkemmin.

Vihreän liiton puheenjohtaja Tarja Cronberg.

Purasjoki esitti lokakuun alussa julkistamassaan raportissa Fortumin valta-aseman purkamista muun muassa myymällä yhtiön omistama vesivoimatuotanto.

Lisäksi Cronberg haluaisi selvittää, voitaisiinko Fortum jakaa kotimaassa toimivaan valtion omistamaan yhtiöön ja kansainvälisille markkinoille suuntautuvaan pörssiyhtiöön.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen mukaan Fortumin ylivahva markkina-asema vaikeuttaa aidon kilpailun syntymistä sähkömarkkinoilla. Hän kannattaa kotimaisen energiantuotannon lisäämistä sähkömarkkinoiden toiminnan parantamiseksi.

Räsäsen mukaan pienten sähkölaitosten kilpailuedellytyksiä sähkömarkkinoilla tulee vahvistaa helpottamalla niiden verkkoon pääsyä.

-Hinnoittelun verkkoon pääsyssä tulee perustua todellisiin kustannuksiin, Räsänen toteaa kannanotossaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme