Mainos
Mainos

Orpo: Suomella ollut selkeästi löysempi linja irakilaisten suhteen kuin Ruotsilla

Maahanmuuttovirasto aikoo julkaista tänään uuden arvion Irakin ja ja myöhemmin myös Somalian turvallisuustilanteesta.

Huomenta Suomessa vieraillut sisäministeri Petteri Orpo uskoo, että turvallisuusarvio tulee tiukkenemaan nykyisestä Irakin ja irakilaisten osalta.

– Kun olemme katsoneet näitä päätöksentekokriteerejä ja myös turvallisuusluokitusta Irakin osalta, niin meillä on selkeästi ollut löysempi linja kuin Ruotsissa, Orpo toteaa.

– Työnimikkeenä on ollut että olisimme samalla tasolla Ruotsin ja muiden pohjoismaiden kanssa ja se tarkoittaa kyllä kiristymistä.

Orpo ei halua tarkkaan arvioida kuinka suurta joukkoa turvapaikanhakijoista kiristyvät kriteerit tulevat koskemaan. Kielteisiä päätöksiä on kuitenkin Orvon mukaan odotettavissa tuhansia.

– Meille on nyt tullut noin 16 000 irakilaista ja hyväksymisprosentti tulee olemaan alle puolet.

Suomelta puuttuu yhä palautussopimus Irakin kanssa. Orpo kertoo olevansa valmis lähtemään neuvottelemaan puuttuvaa sopimusta Bagdadiin.

– Kun suuri osa tulee todennäköisesti saamaan kielteisen päätöksen, olisi tärkeää että meillä olisi Irakin kanssa palautussopimus. Eli jos me palautamme ihmisiä niin se tehdään järjestäytyneesti ja siinäkin tilanteessa huolehditaan näiden ihmisten turvallisuudesta.

– Olemme jonkin verran pystyneet palauttamaan Irakin turvalliseksi luokitellulle kurdialueelle.
Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme