Mainos

Osa-aikaeläkkeen säännöt pysyvät ennallaan

Osa-aikaeläkejärjestelmää selvittänyt toimitusjohtaja Kari Puron vetämä työryhmä esittää, että osa-aikaeläkkeiden sääntöjä ei tässä vaiheessa muuteta.

Toimisto

Työryhmä perustelee kantaansa sillä, että osa-aikaeläkkeen ikärajan kokeiluluonteinen alentaminen 56 vuoteen on ollut voimassa vasta vähän aikaa, eikä sen vaikutuksista ole vielä riittävästi tietoa. Ryhmä esittää, että kokeilua jatketaan aiemmin sovitulla tavalla vuoden 2002 loppuun asti. Osa-aikaeläkkeeseen kohdistuneilla muutoksilla on haluttu tehostaa ikääntyvien työntekijöiden halua pysyä pidempään työelämässä. Osa-aikaeläke on osa laajempaa keinovalikoimaa, jolla toteutetaan hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta nostaa keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää.

Tämänpäiväisen päätöksen mukaisesti neuvotteluryhmä selvittää syksyllä 2001 osa-aikaeläkkeen tilanne ja tarvittavat toimet tämän eläkemuodon kehittämiseksi osana laajempaa kokonaisuutta. Järjestelmän muutoksilla pyritään myös eläkemenojen vähentämiseen. Tekeillä on useita eläkejärjestelmiä koskevia tutkimuksia.

Osa-aikaeläkkeeseen vaaditut muutokset ovat olleet yhtenä esteenä laajan keskitetyn tulopoliittisen kierroksen alkamiselle. Palkansaajajärjestöt nostivat valtiovarainministeri Sauli Niinistön budjettiriihessä esittämien leikkausten torjumisen ehdoksi tupo-neuvotteluille. Pääministeri Paavo Lipponen ja työmarkkinajärjestöt sopivat elokuussa, että osa-aikaeläkejärjestelmää ja sen toimivuutta selvitetään työryhmässä. Työryhmään on kuulunut edustajat kaikista työmarkkinakeskusjärjestöistä.

Muutoksia pitkin 90-lukua

Heinäkuussa 1998 osa-aikaeläkkeen ikäraja alennettiin väliaikaisesti 58 vuodesta 56 vuoteen sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Työmarkkinajärjestöjen esityksestä kokeilua päätettiin kuitenkin jatkaa vuoden 2002 loppuun saakka.

Järjestelmiin on pyritty tekemään muutoksia koko 1990-luvun ajan. Vuoteen 1994 ikäraja oli 60 vuotta. Tuolloin eläkettä kertyi yksityisellä sektorilla vain tehdyn työn osalta, joten se ei lisännyt osa-aikaeläkkeen houkuttelevuutta työkyvyttömyys- tai työttömyyseläkkeeseen verrattuna. Järjestelmän suosio on alkanut kasvaa vasta viime vuosina. Kun vuonna 1993 osa-aikaeläkkeen käyttäjiä oli 328, vuonna 1997 heitä oli 2800. Parin viime vuoden aikana määrä on noussut 21 200:een. Eläkeyhtiöiden tietojen mukaan määrä on kuitenkin jo kääntynyt laskuun.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot