Mainos
Mainos

Miksi apteekit myyvät ruiskuja huumeidenkäyttäjille? – "Jostain ne kuitenkin hankittaisiin"

Apteekkien ei ole pakko myydä ruiskuja tai neuloja huumeita suonensisäisesti myyville henkilöille. Suurin osa näin kuitenkin tekee.

A-klinikkasäätiön vuonna 2014 tekemässä kyselyssä 87 prosenttia vastanneista apteekeista kertoi myyvänsä ruiskuja ja neuloja kaikille asiakkailleen, mukaan lukien pistämällä huumeita käyttäväksi tunnistetut henkilöt.

Kyselyn mukaan yleisintä kieltäytyminen myynnistä oli suurissa kaupungeissa, joissa kuudennes apteekeista ei myynyt käyttövälineitä huumeita käyttäville. Sen sijaan alle 20 000 asukkaan kunnissa välineitä myi 95 prosenttia liikkeistä.

Esimerkiksi Yliopiston Apteekki kertoo käyttövälineitä myytävän kaikilla sen paikkakunnilla, mutta myynti on esimerkiksi Helsingissä keskitetty yhteen apteekkiin Töölössä.

Puhtaiden pistovälineiden riittävä saatavuus on A-klinikkasäätiön mukaan keskeistä pistämisen yhteydessä leviävien tautien, kuten HIV:n ja hepatiitin ehkäisyssä. Apteekkariliitto antoi jo vuonna 1999 suosituksen viranomaisten kanssa, että käyttövälineitä tulisi myydä huumausaineiden käyttäjille.

Turvallisuus huolettaa

Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevan kauppakeskus Itiksen Apteekki Medena on tehnyt linjauksen, ettei ruiskuja tai neuloja myydä kuin lääkinnälliseen käyttöön. Asiakkaalla on siis oltava resepti tai hänen on muuten voita osoittaa tarpeensa ostaa ruisku.

– Tämä linjaus on ollut meillä pitkään. Asiasta on keskusteltu, mutta koska meillä on käytännössä samassa talossa neulanvaihtopiste, ei meillä ole tarvetta myydä ruiskuja, kertoo proviisori Inkeri Siltala.

Neuloja ja ruiskuja saadaan ilmaiseksi neulanvaihtopisteistä, mutta ne eivät ole auki yhtä laajalti kuin apteekit. A-klinikkasäätiön mukaan pistämällä huumeita käyttäville suunnattujen terveysneuvonta- ja neulanvaihtopisteiden määrä on kasvanut.

Silti apteekeilla on sen mukaan tärkeä roolin pistovälineitä myyvänä ja vastaanottavana tahona. Apteekin merkitys korostuu erityisesti alueilla, joissa terveysneuvontapisteiden palveluita ei ole lähellä.

Apteekki Medenan päätöksen taustalla ovat Siltalan mukaan turvallisuuskysymykset. Apteekki on auki vielä myöhään illalla, ja apteekissa ollaan koettu, että erityisesti hiljaisempaan aikaan paikalla tulisi olla enemmän turvallisuushenkilökuntaa, jos ruiskuja myytäisiin.

A-klinikan kyselyn mukaan yleisin syy käyttövälineiden myynnin lopettamisen syy olivat huumeidenkäyttäjien aiheuttamat järjestyshäiriöt ja apteekin turvallisuuden vaarantuminen esimerkiksi siksi, että työtä tehtiin pienessä apteekissa osin yksin. Muutamassa vastauksessa mainittiin myynnin lopettamisen syyksi se, että kaupungissa toimi terveysneuvontapiste.

"Jostain ne ruiskut kuitenkin hankittaisiin"

Espoon Keskustan Apteekki myy Stop-pusseiksi kutsuttuja paketteja, jotka sisältävät kolme ruiskua ja neulaa, desinfiointivälineitä sekä huumeriippuvaisia auttavien toimipisteiden yhteystietoja.

– Jostain ne neulat ja ruiskut kuitenkin hankittaisiin. Veriteitse leviävien tautien vähentämisen kannalta on järkevämpää, että nämä ovat apteekista saatuja puhtaita välineitä, jos muualta niitä ei sillä hetkellä ole saatavana, kertoo Espoon Keskustan apteekin proviisori Åman.

Apteekin proviisori kertoo, ettei seitsemän vuotisen apteekkiuransa aikana ole kuullut ainoastakaan uhkaavasta tilanteesta Espoon Keskustan apteekissa, joka liittyisi neulojen hakemiseen myymälästä.

– Pelkästään Stop-pusseja hakevat eivät ole aiheuttaneet täällä ongelmia. Apteekki ei ole yöaikaan auki joten henkilökunnalle ei myynnistä muodostu turvallisuusriskiä.

Kaikkiin tarkoituksiin ei neuloja myydä

Espoon Keskustan Apteekissa yksittäisiä ruiskuja ja kaikkia ruiskutyyppejä ei kuitenkaan myydä vapaasti. Stop-pusseja voivat ostaa kaikki halukaat, mutta yksittäisiä ruiskuja ei myydä, jos asiakkaalla ei ole esittää uskottavaa tarvetta sen ostamiseen.

A-klinikkasäätiön kyselyn mukaan ruiskuja ja neuloja pistämällä huumeita käyttäville myyvistä apteekeista lähes kaksi kolmannesta kertoi myyvänsä ruiskuja ja neuloja vain valmiina pakkauksina.

– Lääketarkoituksen lisäksi järeämpiä ruiskuja käytetään esimerkiksi askarteluun tai remontointiin. Samoin esimerkiksi insuliinien käyttäjille myydään insuliinikyniin tarkoitettuja neuloja, proviisori Åman kertoo.

Sen sijaan esimerkiksi neuloja ei myydä lävistysten tekemiseen tai ruiskuja nuuskatykiksi.

Esimerkiksi lihakseen pistettävien anabolisten steroidien käyttäjät haluavat usein erityyppisiä ruiskuja ja neuloja kuin suonensisäisten huumeiden käyttäjät. Heillekään ei välineitä myydä.

– Heillä ei ole vastaavanlaista pakonomaista tarvetta käyttää likaisia välineitä, jos muuta vaihtoehtoa ei ole saatavana, proviisori kertoo. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme