Mainos
Mainos

Osa narkolepsiakorvauksista lykkääntyy

Osa lääkevahinkovakuutuspoolilta narkolepsiakorvauksia hakeneista joutuu odottamaan ratkaisuja vielä jatkoselvitysten ajan. Muut ovat saaneet jo myönteisen ratkaisun sekä pyynnön lähettää varsinainen hakemus kuitteineen ja tositteineen. Korvausten maksaminen siirtyy kuitenkin ensi vuoden puolelle.

Epäselvyyttä on siitä, kuinka pitkä viive rokotteen ja taudin puhkeamisen välillä voi olla, jotta lääkevahingon kriteerit täyttyvät.

-Absoluuttista rajaa on vaikea vetää, koska taudin syntymekanismi ei ole tiedossa, sanoo erikoistutkija Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. THL:n aiemmassa selvityksessä raja oli seuranta-ajan mukaan vain noin kahdeksan kuukautta.

Nyt seurataan tuleeko tapauksia lisää ja voivatko nekin olla rokotukseen liittyviä.

-Edelleen tulee ilmi tapauksia, joissa oireet ovat alkaneet jo keskimäärin kolmen kuukauden kuluessa rokotuksesta, mutta diagnoosi on kestänyt kauan, sanoo Nohynek.

THL on saanut 109 haittaepäilyä ja pooliin hakemuksia on tullut 101. Joissakin niistä viive rokottamisesta oireiden alkamiseen on ollut jopa 16 kuukautta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme