Mainos
Mainos

Osa vuokralaisista maksaa yhä välityspalkkiot

Vuokralaiset toimivat yhä vuokranantajien ehdoilla asuntomarkkinoilla. Vaikka välityslainsäädäntö muuttui kaksi vuotta sitten niin, ettei vuokralaisen tarvitse maksaa välittäjälle palkkioita, peritään palkkio usein yhä ensimmäisen vuokran yhteydessä.

Korotettu alkuvuokra syntyi siitä, kun kaksi vuotta sitten laki kielsi vuokranantajaa perimästä välityskustannuksia vuokralaiselta. Näennäisesti näin on toimittu - käytännössä välityspalkkio on kuitenkin lisätty ensimmäiseen vuokraan. Tilanne on korjaantunut hieman viime keväästä lähtien, kun monet lääninhallitukset puuttuivat asiaan. Isoimmat välittäjät muuttivat käytäntöjään, mutta markkinoille jäi jäljelle oma villi maailmansa.

Hiljattain asiasta saatiin ensimmäinen oikeudenpäätös. Hovioikeus katsoo, ettei välityspalkkiota saa periä vuokrien yhteydessä. Tämä rajoittanee vuokranantajien ahneutta, mutta tuskin teettää oikeuslaitokselle lisää juttuja. Vuokralaisten kun ei kannata asiasta oikeusteitse taistella.

- Ongelmaksi muodostuu monen kohdalta tietoisuus siitä, että jos vuokranantajan kanssa alkaa kiistelemään yhden kuukauden vuokran määrästä, saattaa käydä niin, että asunnon omistaja myy asunnon ja sanoo vuokralaisen sillä perusteella irti, kertoo pääsihteeri Anne Viita Vuokralaisten keskusliitosta.

Ongelma on suurin asutuskeskuksissa. Mutta vuokralaisten kannalta tilanteeseen on tulossa valoa tunnelinpäähän. Matalat korot houkuttelevat omistusasunnonostoon niin, että hyvistä vuokralaisista alkaa kohta olla jo pulaa. Näin tilanne kääntyy vuokranantajien markkinoista vuokralaisten markkinoiksi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 10.09.2003)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot