Mainos
Mainos

Osaa maata uhkaa musta joulu – katso ennuste MTV:n sääsivustolta

Sunnuntaina hätyytellään jopa joulukuun lämpöennätystä. Jouluviikon alkukin näyttää lauhalta. Sateita kulkee edelleen Suomen yli. Ainakin etelää uhkaa tämän hetken ennusteen mukaan musta joulu.

Tänään perjantaina voimakas sadealue on kulkenut Suomen yli kohti itää. Maan etelä- ja länsiosassa sateet ovat olleet enimmäkseen vettä, idässä ja pohjoisessa lunta. Itä- ja Pohjois-Suomessa sekä maan keskiosassa ajokeli on paikoin erittäin huono lumisateessa.

Sadealue väistyy ensi yönä itään. Lauantaiaamuna maan keskivaiheilla liikkuu olomuodoltaan vaihtelevia sateita. Päivä on poutainen lähes koko maassa. Lännessä paistaa aurinko. Lauantaina lämpötilat vaihtelevat etelärannikon +5 ja Lapin -7 asteen välillä.

Sunnuntaina poikkeuksellisen lämmintä

Sunnuntaiaamuna Suomen yli kulkee taas sadealue itään. Voimakkain sade tulee Lapissa lumena. Pohjois-Suomen eteläosassa sateen olomuoto vaihtelee, etelämpänä tulee pelkkää vettä.

– Sunnuntaina puhaltaa voimakas lounaistuuli, joka tuo mukanaan tuulahduksen erittäin lämmintä ilmaa etelästä. Silloin hätyytellään joulukuun lämpöennätystä. Ainakin Ahvenanmaalla ja lounaassa ylitetään kymmenen astetta, sanoo MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Joulukuun lämpöennätys on 11,1 astetta ja se on tehty tämän vuoden itsenäisyyspäivänä Jomalassa Ahvenanmaalla.

Miltä näyttää jouluviikon sää?

Maanantaina sää viilenee hieman sunnuntain lukemista, mutta on kuitenkin edelleen lauhaa. Sää on niin lämmintä, että Lapissakin voi sataa lumen lisäksi vettä. Etelämpänä sateet ovat vettä.

– Lapissa ja Kainuussa on sen verran hyvä lumitilanne, että valkea joulu on siellä taattu. Maan keskivaiheilla joulun lumitilanne on vielä epävarma ja riippuu tämän päivän ja ensi viikon sateista sekä ensi viikon lämpötiloista. Sateita liikkuu alkuviikolla Suomen yli päivittäin ja sää viilenee vähitellen niin, että jossakin vaiheessa osassa maata tulee taas lunta. Etelässä on alkuviikolla niin lämmintä, että lumesta on turha haaveilla.

Matalapaineiden tarkkaa reittiä ja kehitystä on kuitenkin vaikea ennustaa monen päivän päähän.

– Vielä ei siis voi sanoa mitään tarkkaa jouluaaton tai joulunpyhien säästä. Siinä on kuitenkin mahdollisuus sadealueelle, joka toisi lunta maan keskivaiheille. Todennäköisesti ei kuitenkaan etelään, mutta ei se ihan poissuljettua ole, sanoo Miina Manninen.

Paikkakuntakohtaiset jouluviikon ennusteet MTV:n sääsivustolta. Sivuston sadetutka näyttää myös sateen ennustetun olomuodon.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme