Mainos
Mainos

Osteoporoosia voi nyt tutkia myös ultraäänellä

Tähän mennessä osteoporoosi on diagnosoitu vain röntgenlaitteilla, mutta ultraäänimenetelmällä luusta voidaan saada tarkempaa tietoa.

Osteoporoosin diagnosointiin on kehitetty uusia lupaavia ultraäänimenetelmiä, joilla saadaan aiempaa enemmän tietoa luun ominaisuuksista. Kuopion yliopiston tutkimuksen mukaan ultraäänen heijastusmittaus soveltuu hyvin luun tiheyden, rakenteen ja mekaanisten ominaisuuksien arviointiin. Uutta menetelmää voidaan käyttää myös todennäköisten murtumakohtien mittaamiseen, mikä on tärkeää sairauden varhaisen toteamisen kannalta.

Osteoporoosi eli luukato on kansantaloudellisesti merkittävä tuki- ja liikuntaelinsairaus. Osteoporoosissa luut haurastuvat. Usealla osteoporootikolla sairaus johtaa luun murtumiseen. Murtumien ennaltaehkäisyn kannalta on tärkeää todeta osteoporoosi hyvissä ajoin.

Diagnoosi on yleensä tehty röntgentekniikkaan perustuvilla laitteistoilla, joilla saadaan tietoa vain luuaineksen määrästä. Ultraäänimenetelmiä on kehitetty osteoporoosin havaitsemiseen, mutta niitä ei ole vielä sovellettu laajasti diagnostiikassa.

- Valitettavasti potilasmittauksiin soveltuvilla kaupallisilla ultraäänilaitteistoilla ei voida mitata luun ominaisuuksia todennäköisiltä murtumakohdilta. Lopullinen osteoporoosin diagnosointi tehdäänkin edelleen röntgenmittauksilla, kertoo asiaa tutkinut filosofian maisteri Mikko Hakulinen.

Hakulinen selvitti väitöskirjatyössään ultraäänen heijastumiseen perustuvaa tekniikkaa. Menetelmässä ultraääntä lähetetään luunäytteeseen ja mitataan näytteestä takaisin sironneen ja heijastuneen ultraäänen määrää.

Hakulisen väitöskirja tarkastetaan tänään Kuopion yliopistossa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot