Mainos
Mainos

Oululaiset vahvistaneet flunssan ja kylmän yhteyden

Oululaistutkijat ovat osoittaneet, että kylmälle ilmalle altistuminen lisää hengitysteiden tulehduksia, jotka aiheuttavat flunssaoireita. Flunssa iskee tutkimuksen mukaan herkimmin pikkupakkasella.

Kylmän ja flunssan yhteyttä ei ole aiemmin todistettu, vaikka ihmisten kokemuksen mukaan kylmä ilma aiheuttaa vilustumisen eli flunssaa.

- Kylmä on yksi tekijä, joka lisää riskiä sairastua esimerkiksi flunssaan ja nielutulehdukseen, sanoo tutkijatohtori Tiina Mäkinen Oulun yliopiston terveystieteiden laitoksesta.

Jo aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että talveen liittyy muita vuodenaikoja suurempi sairastuvuus ja kuolleisuus. Lisäksi on tiedetty, että tietyt virukset ovat talviaikaan yleisempiä kuin muulloin.

Oululaiset tutkivat kylmäaltistuksen ja hengitystietulehdusten yhteyttä Kainuun prikaatin varusmiehillä. Mäkisen mukaan tutkimus oli ainutlaatuinen, sillä sen seurantajakson aikana lämpötilat vaihtelivat + 30:n ja -30 asteen välillä.

- Varusmiehiä seurattiin ympäri vuoden. Kuitenkin kaikki hengitystietulehdukset kasaantuivat aikavälille, jolloin ilman lämpötila oli nollan ja viiden pakkasasteen välillä.

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että paria päivää ennen sairastumista ilman kosteus ja lämpötila olivat laskeneet. Siitä, mikä kylmässä saa virukset jylläämään, ei ole yksiselitteistä tietoa.

- Yksi syy on todennäköisesti se, että kylmän ilman hengittäminen tai ihon jäähtyminen aiheuttaa hengitysteissä sellaisia reaktioita, jotka antavat virukselle paremmat toimintaedellytykset, Mäkinen sanoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme