Mainos

Ounasjoen nousu pysähtymässä

Tulvavahingoista aiheutuva lasku uhkaa nousta korkeaksi. Suurimmat kulut syntyvät tulvan jälkihoidosta, kun kastuneita rakennuksia ryhdytään korjaamaan.

Ounasjoen vedenpinnan nousu näyttää olevan pysähtymässä. Tulvan arvioidaan kääntyvän laskuun huomiseen mennessä.

Noin 25 kilometriä Kittilästä joen yläjuoksulle päin sijaitsevassa mittauspisteessä veden nousu pysähtyi hieman ennen puoltapäivää. Kittilän keskustassa vesi on kuitenkin noussut päivän aikana edelleen. Nousuvauhti on ollut suurin piirtein yksi sentti kahdessa tunnissa. Päivän aikana veden pinta nousi kaikkiaan noin kahdeksan senttiä.

Kittilän kirkonkylässä lähes 200 ihmistä on evakuoituna kodeistaan. Muun muassa vanhainkodin ja vanhusten palvelutalon asukkaita on tilapäismajoituksessa.

Pelastuslaitos varautuu Kittilän yölliseen tulvahuippuun vaihtamalla levänneen miehistön yöksi. Päivän aikana vahvistettujen suojavallien uskotaan kestävän, vaikka vesi vielä nousisikin illan aikana muutaman sentin.

Ivalojoen vesi on puolestaan laskenut edelleen. Sade saattaa kuitenkin kääntää vedenpinnan uudelleen nousuun. Lapin ympäristökeskuksen ennusteen mukaan sulamisvedet eivät enää pahenna Ivalojoen tulvaa, vaan veden ennakoidaan laskevan melko jyrkästi.

Lapin ympäristökeskuksen mukaan seuraavat tulvahuiput ovat odotettavissa Tornionjoessa. Muonion kohdalla tulvahuippua ennustetaan huomisen ja maanantain välille, Pellossa maanantaille.

Tulvavahinkolasku nousee miljooniin

Kittilän kunnanjohtaja Seppo Maula arvioi, että tulvakustannusten loppusumma saattaa nousta miljooniin euroihin. Suurimmat kulut syntyvät tulvan jälkihoidosta, kun kastuneita rakennuksia käydään korjaamaan.

Kittilässä tulvan kanssa tekemisiin on joutunut Maulan mukaan tavalla tai toisella 3000-4000 ihmistä. Tulva koskettaa myös muita kuin paikallisia asukkaita. Esimerkiksi Ounasjokivarren lomamökeistä 80 prosenttia on kastunut.

Kunnalle pelastustyöt ovat aiheuttaneet jo 100 000 euron ylimääräisen laskun. Kun maakunnallisen pelastustoimen kulut lasketaan summaan, turvaamis- ja suojaamistoimet maksanevat Ounasjoen alueella noin 300 000 euroa.

Rakennusten korjaamiskulut ovat Maulan mukaan asia erikseen. Yksittäiset remontit voivat nousta pahimmillaan suuriin summiin.

- Emme ole kuluja edes pohtineet. Olemme tehneet vain sen, mihin olemme pystyneet. Laskuja aletaan pohtia ensi viikolla, sanoo Inarin kiinteistöinsinööri Arto Leppälä.

Inarin rakennustarkastaja Vesa Pietikäinen kertoo, että vuoden 2000 tulva kasteli Ivalojoella ja muualla Inarin kunnassa noin 50 rakennusta. Tällä kertaa kosteusvauroita saattaa olla kaksinkertaisesti eli yli 100 rakennuksessa.

Lappi tarvitsee Pietikäisen mukaan nyt kiireesti kuivureita, puhaltimia ja lämmittimiä rakennusten kuivaamiseen. Tärkeätä on avata kostuneita rakenteita ja pitää ikkunoita avoinna. Jos eristeet ovat kostuneet, ne pitää poistaa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 28.05.2005)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot