Mainos
Mainos

P. G. Wodehouse: Wodehousen novelleja

Arvio: Hele Krohn

Vuonna 1975 lähes 100-vuotiaana kuollut englantilais-amerikkalainen Sir P(elham) G(renville) Wodehouse on jäänyt ikuisesti huumorikirjallisuuteen brittiyläluokan toilailukuvausten grand old manina. Teoksen kustantama 537-sivuinen kokoelma Wodehousen novelleja on selvä osoitus hänen vankkumattomasta suosiostaan. Joulumarkkinoille ne sopivat mainiosti, onhan viimeinen tarina nimeltään Hyvää joulua, Jeeves! vuodelta 1927 (Jeeves and the Yule-tide Spirit). Kaksi muuta ovat Kevättä rinnassa, Jeeves (The Mating Season, 1949) ja Eri reilua, Jeeves (Feudal Spirit, 1954). Tunnelma novelleissa on hyvin hienostunut, lystikäs ja kielellisesti osuva Kaisa Siveniuksen onnistuneen suomennoksen ryydittäessä paikoin haasteellistakin tekstiä.

Haasteita on myös yläluokan edustajalla Bertie Woosterilla ja hänen henkilökohtaisella palvelijallaan Jeevesillä. He viettävät Agatha-tädin käskystä joulua pelätyn kartanonomistajan vieraina. Jouluyön katastrofi johtaa miehet raiteille päämääränään Monte Carlo. Sen lämmössä voi unohtaa väijyvän avioliiton ja piikitetyt kuumavesipullot. Unkarilainen vääräleuka Mikes on todennut, että englantilaisilla ei ole rakkauselämää, vain kuumavesipullot. Ne tuovatkin mieleen englantilaisen ylhäisön arkielämän erityispiirteitä. Keskuslämmityksen puute ja kumiset vesipullot olivat vielä ennen 2. maailmansotaa kartanoiden riesana. Wodehouse mainitsee ne virnuillen, mutta kertoo harvoin maan ruokakulttuurista, juomista sitäkin hartaammin.

Pääpaino on lopulta tärkeissä asioissa: yhden yhteiskuntaluokan selviämistarinassa oman luokan kesken, ihmissuhteissa ja jokaisen elävän tietoisuudesta omasta paikasta ja tehtävästä. Tuntuuko teoreettiselta ja vanhanaikaiselta? Ehkei sittenkään, mikäli viihdealaan on uskominen.

Jeevesistä ja Woosterista on luotu Broadway-musikaaleja ja tv-sarja (Kyllä Jeeves hoitaa, ITV). Kirjoja on kasapäin. Vanhimmat suomennokset ovat vuosikymmenin takaa. Yksi suosikeista on Nuoria miehiä nilkkaimissa (Young Men in Spats).

Mikä Wodehousessa viihdyttää ja naurattaa sukupolvesta toiseen? Tuskin pelkkä vahingonilo kommelluksien sattuessa. Kenties brittiyläluokan tapainkuvaukset, seuratavat ja päähenkilön naimapuuhat maukkaine juonenkäänteineen ja naulan kantaan osuvine ilmauksineen. Ihastuttava kuivakkuus ja nauru tekopyhyydelle ovat Wodehousen rikkumattomia tavaramerkkejä, suorastaan jäljittelemättömiä.

Hyvää joulua, Jeeves sopii joulun odotukseen ja joulustressin varmaksi lievittäjäksi. Naurunhan pitäisi pidentää ikää!

Hele Krohn on MTV:n freelance-kääntäjä ja yhtiön henkilökunnan Kulttuurikerho VALOn vetäjä. Kirjallisuus on uupumattoman harrastuksen kohde, erityisesti Englannin, Venäjän ja Saksan nykykirjallisuus.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme