Mainos

Pääkaupunkiseudulla ratsattiin pihoja

Pääkaupunkiseudun rakennusvalvojat katsastivat tänään alueidensa pihoja.

Perinteisessä kevätkatselmuksessa löytyi epäsiistejä pihoja, huonokuntoisia rakennuksia ja katkottuja puita. Siistimiskehotuksia annettiin kymmenille huonokuntoisille rakennuksille sekä ympäristöä rumentaville ja vaarantaville tonteille. Uhkasakot voivat nousta tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin.

Maankäyttö- ja rakennuslaki määrää, että rakennukset ympäristöineen eivät saa rumentaa ympäristöä tai aiheuttaa vaaraa turvallisuudelle. Katsastettavat paikat löytyvät usein niin, että naapurit tai muut kaupunkilaiset ilmoittavat rakennusvalvontaan epäsiististä rakennuksesta tai tontista.

Helsingissä rakennusjätettä ja huonokuntoisia taloja

Rakennusmestari Sami Hiltunen Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirastosta kierteli Helsingin Haagan pihoja. Etelä-Haagasta kerrostalon pihalta löytyi rakennusjätettä, lautoja, putkenpätkiä ja harkkoja.

– Tässä talossa on ilmeisesti ollut remontti, joka on valmistunut, mutta ylimääräiset materiaalit on jätetty pihalle. Oletettavasti nämä lumen alla olleet rakennusjätteet kuitenkin häipyvät kevään aikana, uskoo Hiltunen.

Matka jatkui Helsingin Kivihakaan, jossa sijaitsevan kaupungin omistaman kiinteistön molemmat rakennukset on suojeltu.

– Hieman on kiinteistö heikossa hapessa, joten pitäisi alkaa kunnostaa pikku hiljaa näitäkin kahta taloa. Pihalla on muutama auto, jotka ovat vähän rujonnäköisiä. Koska niiden renkaissa on ilmaa ja niillä on rekisterikilvet, niin ne ovat käytössä ja saavat siis olla täällä pihalla, toteaa Hiltunen.

Molempien rakennusten seinät ja toisen katto kaipasivat uutta maalikerrosta, joten seuraavaksi täytyisi selvittää, kuka harrastuskäyttöön vuokrattua kiinteistöä hallitsee. Talon omistaa Helsingin kaupunki, mutta sen harrastuskäyttöön vuokrannut Heikki Tolonen ei tiedä tarkalleen, mitä sille tehdään.

– Kiinteistöä tietenkin pyritään korjaamaan mahdollisuuksien mukaan, sanoo Tolonen.

Espoossa kaadetaan puita

Espoon rakennusvalvojat ovat tarkastaneet Tapiolassa kaadettuja puita kerrostalojen välistä. Lakimies Petri Hellsténin mukaan puunkaadot on tehty asiallisesti ja lain mukaan.

– Kyllä tässä on taloyhtiön alue ja yhtiö hakenut asianmukaisesti luvan puunkaadolle ja työt on aloitettu. Toistakymmentä puuta on jo kaadettu, mutta muutama puu on vielä kaatamatta, kertoo Hellstén.

Espoon rakennustarkastajat käyvät myös katsastamassa omakotitalon pihan, jolle oli viime vuonna varastoituna runsaasti tavaraa. Talolle annettu määräaika puhdistaa piha-alue oli kulumassa umpeen, joten se tutkittiin. Piha sai puhtaat paperit, sillä kaikki tavarat oli laitettu siististi pinoon tontin toiseen päähän.

Kiinteistön omistajalle huomautus tai kehotus

Jos kiinteistön kunnossapitoa on laiminlyöty, valvontaviranomaiset antavat kiinteistön omistajalle huomautuksen tai kirjallisen kehotuksen.

Jos kehotusta ei noudateta, rakennuslautakunta asettaa uhkasakot ja määräajan, jonka jälkeen kohteet tarkastetaan uudelleen.

Kehotuksesta voi antaa 150-300 euron laskun, mutta uhkasakot voivat nousta tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot