Mainos

Pääkaupunkiseudun kunnat yhteistyöhön päätöksenteossa

Helsingin seudun päätöksentekoa halutaan keskittää. Selvitysmies esittää, että seudun neljätoista kuntaa tiivistäisivät yhteistyötä muun muassa maankäytön ja asuntopolitiikan alueilla.

Pääkaupunkiseudusta halutaan luoda kansainvälisesti kilpailukykyinen metropoli. Tähän päästään, kun kuntien hallintojen rajoja poistetaan ja yhteistyötä lisätään.

Asiaa pohtinut selvitysmies Jussi-Pekka Alanen esittää, että Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan maakunnat yhdistettäisiin ja alueen seudullinen päätöksenteko keskitettäisiin maakunnan liiton yhteyteen. Yhteistyö kattaisi 14 kuntaa ja sitä tehtäisiin etenkin maankäytön ja asuntopolitiikan alueilla.

- Tämä on yhtenäinen asunto- ja työpaikka-alue ja täällä on miljoona ihmistä, jotka asuvat eri kunnissa. Heillä ei ole minkäänlaista yhteistä poliittista päätöksentekoa. Kyllä tällainen miljoonakaupunki tarvitsee oman poliittisen ja operatiivisen johdon, Alanen sanoo.

Tällainen uusi johto olisi esityksen mukaan lakisääteinen pääkaupunkiseudun yhteistyöhallitus ja ministeritason neuvotteluryhmä. Alanen antaisi lisäksi keskeisille luottamushenkilöille täyden palkan tehdystä työstä, kuten esimerkiksi Ruotsissa on käytäntönä.

Alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen on selvitykseen tyytyväinen ja uskoo, että seutuyhteistyö toteutuu.

- Kun tätä työtä käynnistettiin alussa, olivat kaikki jonkin verran vastahankaan. Nyt taas jäät ovat paljolti sulaneet, vaikka varmasti vielä yksittäistä vastustusta löytyy. Mutta periaatteellinen valmius yhteistyölle lienee jo tänä päivänä olemassa, Manninen pohtii.

Selvitystyön pohjalta ryhdytään nyt uudistamaan lainsäädäntöä, jotta uudenlaiselle yhteistyölle saadaan edellytykset. Helsingin seudun yhteistyön uskotaan olevan todellisuutta jo ensi kunnallisvaalikaudella. Joskin epäilijöitäkin löytyy, seudulla kun on haettu yhteistyönmuotoja vaihtelevalla menestyksellä jo 60-luvusta saakka.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 02.03.2004).

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot