Mainos
Mainos

Pääkaupunkiseudun sähkatkon syynä inhimillinen virhe

Pääkaupunkiseudun laajan sähkökatkon syyksi paljastuneen inhimillisen virheen mahdollisuutta pyritään tulevaisuudessa vähentämään.

Itäistä pääkaupunkiseutua elokuussa koetelleen poikkeuksellisen laajan sähkökatkoksen syyksi on varmistunut inhimillinen virhe.

Helsingin Energian työntekijä oli asentamassa kaapelia huollon jälkeen takaisin, jolloin hän oli vahingossa laittanut maadoituserottimen väärään asentoon. Tästä seurasi kolmivaiheinen oikosulku, joka aiheutti sähköjen katkeamisen. Sähkökatkon laajeneminen johtui siitä, että yksi vikapaikan pääsuojana toiminut rele ei havainnut vikaa riittävän nopeasti sekä siitä, että Helsingin ja kantaverkon suojausjärjestelmät eivät toimineet toivotulla tavalla keskenään.

Sähkönjakelun varmuutta parannetaan

Helsingin energia lupaa häiriöselvityksensä pohjalta parantaa sähkönjakelun varmuutta.

Inhimillisen virheen mahdollisuutta vähennetään entisestään tekemällä teknisiä laitteistotäydennyksiä ja lisäämällä toiminnallisia varmistuksia verkon kytkentätöissä. Sähkön siirtoverkon suojausjärjestelmää parannetaan entisestään lisäämällä verkon suojareleistystä tarpeellisilta kohdin sekä tarkentamalla ja ylläpitämällä suojausjärjestelmien välisiä riittäviä toimintaporrastuksia niin Helsingin sähköverkon sisällä kuin suhteessa kantaverkon suojausjärjestelmiin.

Sähköverkon vikoja ei kuitenkaan ole mahdollista täysin estää. Vikojen minimoinnin ohella Helsingin Energiassa tähdätään sähkönjakelun palauttamisen nopeuteen. Vian sattuessa on tärkeää, että sähköverkon toiminta palautetaan normaaliksi hallitusti ja mahdollisimman nopeasti.

Lyhimmillään sähkökatko kesti Helsingissä 15 minuuttia ja pisimmillään 39 minuuttia. Pienempiä paikallisia jakelukeskeytyksiä esiintyi vielä tämän jälkeen. Kaikki asiakkaat saivat sähköä 71 minuutin kuluttua häiriön alkamisesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot