Mainos
Mainos

Pääkaupunkiseudun tonttipulaan haetaan lääkkeitä

Omakotitonttien hinnat ovat karanneet käsistä pääkaupunkiseudulla. Hinnat ovat jopa kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa. Tontteja kuitenkin löytyy huomattavasti halvemmalla runsaan puolen tunnin ajomatkan säteellä Helsingistä.

Pääkaupunkiseudulla asuvan unelma omakotitalosta on nykyisellään hankala toteuttaa. Maata olisi, mutta se on joko kaavoittamatonta tai sitten sitä ei ole kaavoitettu pientaloasumiseen. Viime vuoden alkupuoliskon tilastojen mukaan Helsingin ja Kauniaisten kunnat eivät olleet myyneet ainuttakaan omakotitonttia.

Kalleimmat tontit löytyvät Kauniaisista. Esimerkiksi 800 neliömetrin tontti 150 neliömetrin talolle löytyy Kauniaisista noin 800 000 markalla. Helsingissä vastaavan saa noin 430 000 markalla, Espoossa 300 000 markalla ja Vantaalla 200 000 markalla. Halvimmillaan vastaavanlainen tontti maksaa runsaan 70 kilometrin päässä Helsingistä eli Nummi-Pusulassa vain reilut 20 000 markkaa.

Suomen Omakotiliiton puheenjohtaja Lea Sarkameri vetoaa kuntiin asuinmaan kaavoituksen edistämiseksi.
- Kuntien pitäisi käyttää kaavoitusmonopoliaan kaavoittamalla lisää pientalotontteja, joka vaikuttaisi siten että markkinoille tulisi lisää tarjontaa ja siten myös hintataso laskisi.

30 kilometriä Helsingistä sijaitsevassa Tuusulan Lahelassa tontit maksoivat 88 markkaa neliöltä, eli rakennusoikeuteen suhteutettuna tonttien neliöhinta on noin 400 markkaa. Myynnillä on paranneltu kunnan taloutta.
- Meillä on kunnan tulorahoitus eli vuosikate noin 2000 markkaa asukasta kohden eli yhteensä noin 60 miljoonaa markkaa vuodessa. Tästä summasta noin puolet muodostuu tonttimyynnin bruttokatteesta, joka on noin 30 miljoonaa markkaa. Melko tarkkaan tämä sama summa menee kunnalta vuodessa peruskunnallistekniikkaan kuten katuihin, viemäreihin, kertoo Tuusulan kunnanjohtaja Jorma Hämäläinen.

Eräänä ratkaisuna tonttipulaan on väläytetty asutuksen tiivistämistä eli tontti lohkottaisiin ainakin pariin osaan, jolloin muun muassa kunnallistekniikkakin olisi jo valmiina. Valtiovarainministeriön mukaan hallitus tekee tänä keväänä periaatepäätöksen siitä, että valtio myy 17 laajennetulla pääkaupunkiseudulla olevaa aluettaan kohtuuhinnalla kuntien rakennusmaiksi.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme