Mainos
Mainos

Pääkaupunkiseudun yhteistyö uuteen syyniin

Pääkaupunkiseudun yhteistyötä yritetään jälleen kerran tehostaa sisäministeriön asettaman selvitysmiehen johdolla. Yhteistyön lähtökohtana eivät ole kuntaliitokset vaan jonkinlainen seudullinen toimielin.

Entinen kuntaliiton toimitusjohtaja ja usemmankin kuntaliitoksen selvitysmies Jussi-Pekka Alanen on saanut sisäministeriöltä tehtäväkseen pohtia, miten pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyötä voisi parantaa. Selvitysmiehen mielestä alueellisen yhteistyön pitäisi ulottua neljää kaupunkia laajemmalle alueelle. Yhteistyöalueeseen voisi kuulua jopa 15 kuntaa Helsingistä Mäntsälään ja Sipooseen saakka.

Kuntaliitoksia selvitysmies ei pidä itse tarkoituksena. Mieluiten hän perustaisi pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan YTV:n kaltaisen seudullisen toimielimen.

- Historiassa on ollut käytössä puoli tusinaa erilaista hallintomallia eli kekseliäisyyttä on olemassa. On kuitenkin tärkeää, että ratkaisu on sellainen, jonka ihmiset kokevat järkeväksi. Sellaisen mallin hakemisesta nyt on kysymys, Alanen kertoo.

Aiemmin yhteistyöhön on esitetty monenlaisia malleja, viimeisimpänä Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Pekka Saurin ehdotus pääkaupunkiseudun maakunnan perustamisesta. Mikään näistä ei kuitenkaan ole toteutunut. Tähän mennessä yhteistyö on toiminut parhaiten jätehuollossa ja liikenteessä, vaikka länsimetrosta ei olekaan pystytty sopimaan. Selvitysmiehen mielestä yhteistyön tiivistämistä tarvittaisiin monella eri alalla.

- Yleinen kilpailukyky ja elinkeinopolitiikka ovat aloja, joilla ei ole yhteistä strategiaa. Tällaisia ovat lisäksi maapolitiikka, kaavoitus ja asuminen. Kyseessä on palapeli, josta puutuu kokonaiskuva, jota nyt ollaan tekemässä. Myös liikenne ja logistiikka yleensä kuuluvat näihin asioihin, Alanen
kuvailee.

Selvitysmiehen mukaan tähän asti yhteistyön esteenä ovat olleet kunnallispoliitikot. Huomenna työ jatkuukin pääkaupunkisudun kaupunginjohtajien tapaamisella. Ensimmäisiä konkreettisia ehdotuksia on luvassa ensi keväänä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 06.08.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme