Mainos
Mainos

Pääkaupunkiseutu perustamassa junakalustoyhtiötä

Pääkaupunkiseudun kunnat ja VR suunnittelevat junakalustoyhtiön perustamista. Yhtiö rahoittaisi ja hallinnoisi uusia junia.

Pääkaupunkiseudun kunnat ja VR suunnittelevat YTV:n uusia junia rahoittavan ja hallinnoivan junakalustoyhtiön perustamista. Esityksen mukaan VR omistaisi yhtiöstä 35 prosenttia ja Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen omistaisivat yhteensä 65 prosenttia.

Yhtiön perustamista ovat esittäneet VR:n kehitysjohtaja Mirja Mutikainen ja selvitysmies Martti Lund. He ehdottavat lähiliikenteen hoitamiseksi uutta sopimusta, jossa nykyinen sopimus paloiteltaisiin operointia, kalustoa, huoltoa ja apupalveluita koskeviksi erillisiksi sopimuksiksi. YTV:n ja VR:n nykyinen sopimus on voimassa vuoden 2005 loppuun.

Ehdotusta perustellaan sillä, että YTV-kunnat pääsisivät paremmin vaikuttamaan kaluston hankintaan ja rahoitukseen. Samalla kustannukset olisivat paremmin kuntien tiedossa.

Järjestelyllä yritetään varautua myös kilpailuun, joka saattaa tulevaisuudessa olla edessä myös junaliikenteessä.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaava YTV on arvioinut tarvitsevansa seuraavien 20 vuoden aikana satakunta uutta junayksikköä. Uudet junat maksavat noin puoli miljardia euroa vuosina 2010-2020.

Kuntapäättäjät ja VR käsittelevät ehdotusta elo-syyskuun aikana.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme