Mainos
Mainos

Pääluottamusmies koulupotkuista: Väärä ratkaisu

Alppilan yläkoulusta poispotkitun opettajan, Antti Korhosen, tapaus vetää mietteliääksi Julkisalan koulutettujen ammattijärjestön JUKO: n pääluottamusmiehen Jukka Talvitien. Tapauksen selvittely kuuluu osaltaan Talvitielle.

Ensinnäkin, mitä tästä tapauksesta pitäisi ajatella?

– Työnantaja on tehnyt oppilaiden haastatteluiden ja kännykkävideon perusteella päätöksen purkaa työsuhde. Työnantaja on haastatellut ainoastaan niitä oppilaita, jotka olivat mukana siinä tilanteessa ja lisäksi muutamaa opettajaa.

Pääluottamusmiehen mielestä poliisitutkinta selventää asiaa, ja voi olla erotetun opettajan oikeusturvan kannalta jopa hyvä asia.

Silti äkkipotkut olivat Talvitien mielestä asiattoman kova seuraus tekoon nähden.

– Videon perusteella näyttää siltä, että opettaja teki virheen. Mutta näistä virheistä pitäisi olla mahdollisuus oppia.

Talvitien mielestä nykyinen ilmapiiri kannustaa piiloutumaan juridiikan ja hallinnollisten ohjeiden taakse. Pelätään virheitä.

– Mitä olen nähnyt siinä videolla, ja kuullut, että opettajan työssä ei ole ollut mitään huomautettavaa aiemmin, niin, siitä työntämisestä ei tullut mitään vahinkoa sille oppilaalle - vaikka niin ei olisi pitänyt tehdä - niin kirjallinen varoitus olisi ollut ihan asiallinen.

Opetuslautakunta tai hallinto-oikeus ratkaisee

Talvitien mielestä tapauksen takia lainsäädäntöä ei tarvitse rukata. Sen sijaan pitäisi kohdistaa huomio siihen, miten kouluihin saadaan työrauha ja ennen kaikkea työturvallisuus.

– Fyysisen ja psyykkisen koskemattomuuden rikkomuksia tapahtuu jokaisessa koulussa päivittäin. Se on sitä, kun oppilaat nahistelevat. Tietysti, meillä voisi olla vartijoita koulussa, mutta on opettajilla muitakin toimintatapoja.

Vaikeuksilla ja havaituilla epäkohdilla on usein tapana jäädä byrokratian rattaisiin. Talvitien mielestä äkkipotkut virheen tehneen opettajan kohdalla puolestaan osoittaa, että asioita ratkaistaan myös hätäillen.

– Meille tulee paljon palautetta rehtoreilta ja opettajilta siitä, että vaikeissa tilanteissa virastohallinnosta ei tule vastauksia, tai ei ainakaan tule tukea. Sen sijaan monissa tilanteissa toimitaan hyvin äkkinäisesti ja jyrkästi, kuten tässä tilanteessa on mielestäni tehty. Tämä ratkaisu on väärä.

Talvitie odottaa että opetuslautakunta tekee oikaisun irtisanomispäätökseen, eli käytännössä peruu irtisanomisen.

Mitä se tarkoittaisi potkut saaneelle Korhoselle, ei JUKO: ssa osata vielä arvioida.

– Jos opetuslautakunta ei tätä päätöstä oikaise, niin tämä etenee sitten hallinto-oikeuteen. Viraston toiminta ratkaistaan ehkä siellä ja sitten (poliisi ja syyttäjä) tutkivat toisaalla tämän opettajan toimet siinä tilanteessa.

Talvitie sanoo, että koulu voi olla pahimmillaan aika villi työpaikka.

– Miltäs sinusta tuntuisi tehdä töitä sellaisessa työympäristössä, jossa joku saattaa tulla ja heittää jonkun tavaran päin?

Talvitie kertoo, että varsinkin alakouluissa tilanteet voivat olla vaarallisia. Häirikköoppilaat riehuvat heittelemällä esineitä, kuten saksia, potkivat ja jopa purevat.

Pääkaupunkiseudulla uhkatilanteita tulee satoja vuodessa. Espoossa ja Vantaalla vaaratilanteita tapahtuu suhteessa enemmän kuin Helsingin kouluissa.

Opettajat järjestävät huomenna Helsingissä mielenilmauksen koulujen työrauhan puolesta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme