Mainos
Mainos

Päämiehet korostivat talouskuria Helsingissä

Euroopan konservatiivipuolueiden johto on neuvotellut tänään Helsingissä siitä, miten EU:n talouskuria voitaisiin parantaa. Helsinkiin kokoontuneet Euroopan oikeistopuolueiden EPP:n johto etsi keinoja esimerkiksi siihen, miten tulevina vuosina yksityiset sijoittajat saadaan paremmin vastuuseen talouskriiseistä.

Paikan päällä kokousta seurannut MTV3:n EU-toimittaja Anne Sjöholm kertoo, että päämiesten on ollut vaikea löytää yhteisymmärrystä monissa asioissa.

- Nämä ovat hankalia asioita. Kuitenkin esimerkiksi EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen korostivat lehdistötilaisuudessa, että nyt todella tarvitaan EU:ssa taloudenpidon kuria. Lisäksi korostettiin, että nyt tarvitaan sanktioita, jotta jäsenmaat todella tulevat uusia sääntöjä noudattamaan, koska se on ainoa tapa luoda vakautta ja sitä kautta työpaikkoja ja hyvinvointia, Sjöholm kertoo.

EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroson mukaan parempi talouskuri on tärkeää, jotta viimeaikaiset talouskriisit voitaisiin jatkossa paremmin estää.

- Kuri on paras tapa edistää kasvua ja työpaikkoja, Barroso sanoi kokouksen ollessa vielä kesken.

Irlannin vaatimukset puhuttivat

Kokoukseen osallistuneella Irlannin tuoreella pääministerillä Enda Kellyllä on ollut halu saada korot alemmaksi nykyisestä melkein kuudesta prosentista, jotta lainan takaisinmaksu helpottuisi. EU ja IMF sopivat viime vuonna Irlannille annettavasta 85 miljardin euron hätälainasta.

Korkomuutokseen on kuitenkin oltu muissa jäsenmaissa haluttomia, koska kertaalleen sovittuja lainapaketteja ei haluta enää avata.

Irlannin vaatimus hätälainansa alhaisemmasta korosta saa Sjöholmin mukaan päämiehiltä myös ymmärrystä.

- Irlanti maksaa tällä hetkellä hätälainoistaan lähes kuuden prosentin korkoa, ja lainaa takaavat EU-maat saavat lainaa vain kolmen prosentin korolla. Toisaalta halutaan, että asioita käsitellään pakettina, sillä nyt puhutaan todella monimutkaisista ja isoista talousasioista, eikä Irlannille haluta antaa köyttä noin vaan. Siltä halutaan jotain vastineeksi, esimerkiksi yritysverokantojensa nostoa, Sjöholm painottaa.

Kokous närästi muita puolueita

Kokoukseen osallistui kaikkiaan 25 vierasta yhteensä noin viidestätoista maasta. Nimekkäimmät vieraat olivat Saksan liittokansleri Angela Merkel, Italian pääministeri Silvio Berlusconi, EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ja EU:n presidentti Herman Van Rompuy.

Berlusconi on aiheuttanut kuohuntaa jo ennen kokousta, mutta itse tapaamisessa Berlusconi on ollut melko pidättyväinen.

Helsingin-kokouksen tarkoituksena oli etsiä Euroopan oikeistopuolueiden yhteinen kanta sekä ensi viikon perjantaina pidettävään euromaiden huippukokoukseen että varsinaiseen EU-huippukokoukseen, joka pidetään 24.-25. maaliskuuta.

EPP-kokous on aiheuttanut närää muissa puolueissa Suomessa, sillä kokoomuksen katsottiin tuoneen EU-puolueet Helsinkiin vain valtiovarainministeri Jyrki Kataisen vaaliavuksi.

(MTV3 - STT)

Katso Anne Sjöholmin juttu (Kymmenen uutiset 4.3.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme