Mainos
Mainos

Pääministeri Matti Vanhanen

Khiam-raportin tiedotustilaisuus

10.11.2006

Haluan kiittää asiantuntijaryhmän puheenjohtajaa ja jäseniä tekemästänne huolellisesta työstä. Asiantuntijaryhmän tehtävänä oli arvioida ja analysoida Khiamin partiotukikohdan tuhoutumisesta annettuja Israelin selvitystä ja YK:n raporttia. Lisäksi työryhmän tehtäväksi annettiin pitää yhteyttä kapteeniluutnantti Jarno Mäkisen omaisiin.

Asiantuntijaryhmän raportin mukaan Israelin ja YK:n selvitysten pohjalta ei ole mahdollista muodostaa täydellistä kuvaa Khiamin partiotukikohdan tuhoutumisen kaikista yksityiskohdista. Ryhmä katsoo, että Israelin ja YK:n raportteja tapahtuneesta on pidettävä loogisina, mutta ei kattavina.

Israelin selvityksen ja YK:n raportin pohjalta asiantuntijaryhmä laati molemmille tahoille eräitä lähinnä sotilasteknisiä lisäkysymyksiä, joihin ei kuitenkaan saatu vastauksia. Nyt saatavilla olevan tiedon ja edustamansa parhaan asiantuntemuksen nojalla ryhmä toteaa ”että asiantuntijaryhmällä ei ole perusteita kyseenalaistaa Israelin selitystä siitä, että Khiamin partiotukikohta tuhoutui virheen seurauksena. Näyttöä ei ole myöskään siitä, että YK:ta vastaan olisi Khiamissa hyökätty tarkoituksellisesti.”

Esitetyt kysymykset ovat kuitenkin voimassa. Miksi esimerkiksi varoitukset tulen läheisyydestä eivät menneet perille? Asiantuntijaryhmä esittää, että UNIFIL:in sekä Israelin ja Libanonin asevoimien välisiä yhteydenpitojärjestelyjä tulisi kehittää sijoittamalla yhteysupseereja myös taktisen tason johtoportaisiin. Näin voitaisiin nykyistä paremmin varmistaa, että lähelle tai kohti tulevaa tulitusta koskevat varoitukset otettaisiin oikealla tasolla tehokkaasti huomioon. Tähän johtopäätökseen on syytä yhtyä.

Israelin pääministeri Ehud Olmert on myös henkilökohtaisesti lähettänyt minulle kirjeen, jossa hän on esittänyt asiaa koskevat pahoittelut ja anteeksipyynnön. Olmert toteaa kirjeessään, että Israelin hallitus myöntää, että sotilastarkkailijoiden menehtyminen oli seurausta Israelin asevoimien tekemistä virheistä. Olmertin mukaan Israelin hallitus on todennut ryhtyvänsä toimenpiteisiin, jotta vastaavilta virheiltä voitaisiin tulevaisuudessa välttyä.

Israel on todennut tapahtuman johtuneen armeijansa toiminnallisesta erehdyksestä. Esitetyn perusteella asiantuntijaryhmä pitää epätodennäköisenä, että yksittäiselle henkilölle voisi seurata rikosoikeudellista vastuuta tapahtuneesta. Israel on kuitenkin vastuussa partiotukikohdan tuhoutumisesta aiheutuneista henkilö- ja omaisuusvahingoista. Korvaukset määräytyvät YK:n määräysten mukaisesti. Korvausprosessi kapteeniluutnantti Mäkisen osalta on pantu vireille YK:ssa.

Selvityksen perusteella katson, että Israel on todennut YK-sotilaiden kuoleman johtuneen Israelin asevoimien tekemistä virheistä ja Israel on esittänyt pahoittelut ja anteeksipyynnön. Selvityksen perusteella jää kuitenkin avoimia kysymyksiä, miksi näin tapahtui. Näiltä osin ja näillä rajoituksilla asia on tullut analysoiduksi ja arvioiduksi.

YK-henkilöstön turvallisuuden edistämiseksi asiantuntijaryhmä on tehnyt joukon myös muita kuin yhteysupseereita koskevia ehdotuksia, joihin voidaan yhtyä. Ne liittyvät laittomien aseellisten ryhmien toimimiseen YK:n asemien välittömässä läheisyydessä, operaatioiden mandaatin muotoiluun ja suojavyöhykkeisiin sekä kaikkien osapuolten sitoutumiseen kansainvälisesti sovittuihin periaatteisiin.

Libanonin tarkkailijaryhmän, OGL:n, roolia ja tehtäviä suhteessa vahvennettuun UNIFIL:iin tulisi kehittää, jotta varmistetaan, että tarkkailijoiden toiminta palvelee UNTSO:n ja UNIFIL:in tarpeita.

Suomi toimii näiden suositusten toteuttamiseksi, jotta vastaavilta traagisilta tapahtumilta tulevaisuudessa vältyttäisiin.

Pidän arvossa sitä, että asiantuntijaryhmän edustajat ovat oikealla tavalla toteuttaneet myös tehtävänsä pitää yhteyttä kapteeniluutnantti Jarno Mäkisen omaisiin. Tässä yhteydenpidossaan he ovat edustaneet välillisesti myös hallitusta, itse asiassa meitä kaikkia suomalaisia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme