Mainos
Mainos

Pääministeri Sipilä Ylelle: Annan kotini pakolaisille vuoden alussa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) luovuttaa Kempeleessä sijaitsevan kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön ensi vuoden alusta lähtien. Hän kertoi aikeistaan Ylen Ykkösaamussa. 

Sipilä arvioi myöhemmin toimittajille, että hänen Kempeleen kotiinsa voi väliaikaisesti majoittaa noin 20 turvapaikanhakijaa. Hänen mukaansa pidempiaikaiseen majoitukseen asunnon tilat riittäisivät kolmelle-neljälle perheelle.  

Sipilä sanoo voivansa majoittaa turvapaikanhakijoita ainakin pääministerikautensa loppuun asti. 

Pääministeri rohkaisee suomalaisia avaamaan ovensa turvapaikanhakijoille. 

– Perheeni on päättänyt, että meidän oma kotimme on pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden käytössä, koska me emme nyt sitä tällä hetkellä tarvitse. Vuoden alusta voimme sen luovuttaa tähän käyttöön, Sipilä sanoi Ykkösaamussa. 

Sipilän perhe osti vuosi sitten omakotitalon Sipoosta.  
Sipilä kehottaa suomalaisia katsomaan peiliin ja kysymään, mitä kukin itse voi tehdä hädänalaisten auttamiseksi. 

– Haluan rohkaista suomalaisia siihen, että avataan kotien ovia, ollaan mukana kotouttamisessa ja otetaan heidät vieraina vastaan, kun he tulevat hädänalaisista olosuhteista. 

– Kansalaisten pitäisi miettiä, mitä me itse voimme tehdä. Joku voi tulla vapaaehtoistöihin, joku voi kerätä vaatteita ja tarvikkeita, joita tässä tarvitaan.  

Kansanliike pystyyn  

Sipilä toivoo, että turvapaikanhakijoiden auttamisesta tulisi Suomessa pienimuotoinen kansanliike, jonka avulla Suomi voisi hoitaa osuutensa pakolaiskriisin hoitamisessa.  

Sipilän mukaan pakolaiskriisi on EU:ssa hoidettava vapaaehtoisuuden, ei sitovien maakiintiöiden pohjalta. 

– Toivoisin, että me suomalaiset löydämme oman vastuunkantomme vapaaehtoisuuden pohjalta. Vaikka sillä tavalla, että se koostuu yksittäisten kansalaisten toimista.

Sipilä kertoo keskustelleensa kotinsa luovuttamisesta jo Kempeleen kunnan johdon kanssa. Hänen mukaansa Kempeleessä on etsitty tiloja pakolaisille, mutta niitä ei ole löytynyt.

Sipilän mukaan turvapaikanhakijoiden sijoittaminen kansalaisten koteihin on tehtävä vastaanottokeskusten koordinoimana.

Turvapaikanhakijoiden täytyy esimerkiksi olla kirjoilla vastaanottokeskuksissa.

Sipilä sanoo tutustuneensa Oulun seudun pakolaisiin jo 1990-luvulla, jolloin hän palkkasi heitä yritykseensä töihin.

– Tiedän, että heillä on kova halu sopeutua yhteiskuntaan, kova halu tehdä töitä ja olla osana suomalaisuutta, Sipilä sanoi. 

– Haluan olla rakentamassa Suomesta monikulttuurista Suomea.  

Kempeleessä ei turvapaikanhakijoita  

Kempeleen kunnanjohtajan Tuomas Lohen mukaan Kempeleessä ei toistaiseksi ole yhtään turvapaikanhakijaa. 

Oulun seudulla on kartoitettu tiloja vastaanottokeskuksille, mutta Lohen mukaan Kempeleestä ei ainakaan kunnan omistuksesta ole löytynyt tähän tarkoitukseen sopivia tiloja. 

Lohen tiedossa ei ole, että kunnassa olisi muidenkaan omistuksessa vastaanottokeskukselle soveltuvia tiloja.

Lohi kertoi STT:lle saaneensa eilen tiedon Sipilän suunnitelmista antaa talonsa Kempeleestä turvapaikanhakijoiden käyttöön. Lohi sanoo pitävänsä tätä hyvin arvostettavana tekona.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme