Mainos
Mainos

Pääministeripari eroaa

Pääministeri Matti Vanhanen ja Merja Vanhanen eroavat. Matti Vanhanen ei usko eron vaikuttavan hänen mahdolliseen presidenttiehdokkuuteensa.

Pääministeri Matti Vanhanen ja Merja Vanhanen eroavat. Merja Vanhanen kertoi ratkaisusta STT:lle.

Merja Vanhanenkertoi muuttavansa toukokuun loppuun mennessä omaan asuntoon Nurmijärven Klaukkalaan. Samalla alkaa heidän asumuseronsa. Vanhasten lapset pysyvät kirjoilla perheen kodissa Katajamäessä.

-Ratkaisu on kypsynyt vähitellen, eikä siihen liity mitään erityistä kerrottavaa. En tule asiaa tämän enempää julkisuudessa käsittelemään, Merja Vanhanen korosti. Merja Vanhanen muistutti, ettei hän ole puolisonsa kanssa esitellyt yksityiselämäänsä julkisuudessa.

Nyt hän kuitenkin katsoi aiheelliseksi kertoa tämän verran yksityiselämästä. Eron syitä hän ei ryhtynyt kuitenkaan selvittämään.

-En ole omista asioista huudellut, mutta ajattelin ilmoittaa asiasta, koska se on varmasti aikamoinen yllätys, hän perusteli murheellisena. Merja Vanhanen lähetti tiedotteen eroilmoituksesta Hyvinkään kihlakunnanoikeudesta. Hän palasi vuoden alussa lentoemännän työhönsä oltuaan sitä ennen virkavapaalla.

Aiemmista pääministereistä Paavo Lipponen erosi ensimmäisellä kaudellaan silloisesta vaimostaan ja meni sittemmin uudelleen avioliittoon.

Vanhanen: Erolla ei ole poliittisia vaikutuksia

Pääministeri Vanhanen ei usko, että eroprosessilla olisi mitään poliittisia seurauksia. Hän sanoi illalla pidetyssä tiedotustilaisuudessa, ettei hän ole ajatellut asiaa paljon mahdollisen presidenttiehdokkuuden kannalta.

-Sellaista ei näissä kysymyksissä paljon mietitä silloin, kun tämäntyyppisiä perheratkaisuja tehdään, hän huomautti.

Vanhanen kertoi, että pari viime kuukautta aihe on mietityttänyt ja painanut. Vähitellen se vaihe on ohitse.

Vanhanen ei halunnut puuttua eron syihin. Hän vain muistutti, että kyse on yksityisyyteen ja kahden ihmisen väliseen suhteeseen liittyvistä kysymyksistä. Harva haluaa lähteä niitä julkisuudessa käsitellä. Hän sanoi, että kun hän on julkisessa tehtävässä, ihmisten on hyvä tietää, että näin on tapahtumassa. Mutta suunnilleen siihen se raja velvollisuudesta hänen mukaansa päättyy.

Vanhanen ei suoraan sanonut, kumpi on pannut eroprosessin liikkeelle. Hän vain mainitsi, että tiedottamistapa kertoo jotain siitä, kumpi tässä asiassa on ollut aktiivisempi.

Tiedottamisen ajankohta selittyy sillä, että Merja Vanhanen löysi sellaisen mieleisen asunnon, joka on valmistumassa toukokuun lopulla. Spekulaatiot olisivat pääministerin mukaan varmasti lähteneet liikkeelle siinä vaiheessa, kun kauppakirjoja tehdään.

Ilmoitus asumuserosta viittaa Vanhasen mukaan tietysti myös erohakemukseen. Hän ei kuitenkaan vielä edes tiedä, onko varsinainen kaavake täytetty.

Vanhanen ei halunnut vastata siihen, onko ratkaisulla jotain tekemistä hänen nykyisen tehtävänsä kanssa.

Puoluesihteeri Lankia: Vanhasen ero ei vaikuta presidenttiehdokkuuteen

Keskustassa ei uskota pääministeri Matti Vanhasen yksityiselämään liittyvän eron vaikuttavan hänen asettumiseensa puolueen presidenttiehdokkaaksi. Puoluesihteeri Eero Lankia korostaa, että kyse on Vanhasen perheen henkilökohtaisesta asiasta.

-Lähtökohtaisesti se ei kuulu muille. Tietysti politiikassa kaikki liittyy kaikkeen. Turha lähteä etukäteen arvelemaan, mitä se vaikuttaa, lankia sanoi.

Lankia kertoi, ettei hän ole kuullut Vanhaselta mitään eroon tai sen syihin liittyviä kommentteja. Hän sai tietää koko asiasta pääministerin esikunnalta vasta hieman ennen sen julkituloa.

Keskustan presidenttiehdokkaakseen havittelema Vanhanen on puoluesihteerin mukaan hyvä valinta eikä ole muuttunut ihmisenä mitenkään. Lankian mielestä Vanhanen on edelleenkin myös erittäin hyvä perheenisä.

Aikoinaan Johannes Virolaisen ero puolisostaan nostatti pahaa verta erityisesti keskustan kristillisissä ja arvokonservatiivisissa piireissä. Lankia ei halua vertailla tapauksia toisiinsa, koska taustoistakaan ei tiedetä mitään. Nyt eletään hänen mukaansa joka tapauksessa aivan eri aikaa kuin 1980-luvun alussa.

Vanhanen on luvannut ilmoittaa oman kantansa presidenttiehdokkuuteen huhtikuun loppupuolella pidettävään keskustan puoluevaltuuskunnan kokoukseen mennessä. Keskustassa on pidetty päivänselvänä, että Vanhasen vastaus on myönteinen ja ehdokkuus voidaan lyödä lukkoon lokakuun ylimääräisessä puoluekokouksessa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 06.04.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme