Mainos

Paarma: Moniarvoisuus tuo ristiriitoja opettajille

Arkkipiispa Jukka Paarman mielestä suomalaisissa kouluissa vallitsee neuvottomuus eettisestä kasvatuksesta. Opettajan rooli kasvatuksessa on epäselvä, ja yhteiskunnan moniarvoisuus on johtanut koulut eettisesti monin tavoin ristiriitaiseen tilanteeseen.

-Kaiken kaikkiaan suomalainen koulukasvatus hakee suuntaa 2000-luvulle hyvin näköalattomassa tilanteessa, Paarma kiteytti Pohjois-Suomen opettajapäivillä Oulussa tänään. Paarman mukaan koko kasvatuksessa vallitsee arvokriisi. Tämä näkyy mm. siten, että suomalaisessa yhteiskunnassa on tullut esiin uusi ongelmaryhmä, ns. hyvien perheiden nuoret.

Arkkipiispan mukaan viimeaikaiset tapahtumat näyttävät, että heidän arvomaailmansa on käsittämättömällä tavalla nytkähtänyt. Arvokriisi ei kuitenkaan nouse opetusmaailman sisältä, vaan muutoksista yhteiskunnan ilmapiirissä. -Johdattelijoina ovat olleet mm. viihdeteollisuus, elinkeinoelämä ja yleinen ilmapiiri, joka korostaa äärimmäisyyteen asti yksilöllisyyttä. Yksilöllisyydestä seuraa välinpitämättömyyteen johtavaa suvaitsevaisuutta, Paarma valaisi.

Rajattomuus kuormittaa lasta

Paarman mukaan kilpailuyhteiskunnan ideologia on sosiaalidarvinismi. Siinä menestyminen määrittää ihmisen arvon. -Kuitenkin se luo enemmän häviäjiä kuin miltä ensin näyttää. Pitkäaikaistyöttömien perheisiin kasaantuu vaikeuksia, syrjäytymisen kierrettä sekä köyhyyttä yli sukupolvien, hän kuvaili.

Paarman mielestä meneillään on myös vanhemmuuden kriisi. -Menestyvien joukossa pysyminen vaatii työelämässä mukana olevilta yhä kokonaisvaltaisempaa sitoutumista. Vanhempien mahdollisuudet panostaa lapsiinsa ovat heikentyneet. Siksi myös ns. hyvissä perheissä lapset saattavat olla pahasti tuuliajolla, Paarma selitti.

Paarma siteerasi tutkijoita, joiden mukaan lapsi tarvitsee jonkun, joka määrittelee rajat. -Muuten on seurauksena psyykkinen kuormittavuus, joka ylittää kehittymättömän mielen kapasiteetin ja johtaa turvattomuuteen ja irrallisuuden tunteeseen. Eettisen kasvatuksen tärkein paikka on koulusta ja kirkosta huolimatta Paarman mukaan koti.

Pohjois-Suomen 13. opettajapäiville osallistui eilen ja tänään yli 3000 opettajaa. Luennoitsijoina olivat Paarman lisäksi mm. kirjailija Kaari Utrio ja professori Juha Siltala. Päivät päätti Madetojan salin sivustatkin täyttänyt näyttelijä-imitaattori Jukka Puotila, joka sai opettajakunnan repeämään naurusta.

(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot