Mainos
Mainos

Pääsevätkö suomalaiset Mount Everestille?

Mount Everestille lähdössä oleva suomalainen retkikunta elää jännityksessä. Kiinan toissapäiväisen ilmoituksen jälkeen lisätietoja odotetaan nyt joka päivä.

Laskuvarjojääkärikillassa maailman korkeimman huipun valloittamista on suunniteltu jo pitkään. Edellinen valloitusyritys tehtiin vuonna 2005. Silloinen retkikunta kääntyi myrskyn takia takaisin vain parisataa metriä ennen huippua.

Uutta retkeä on suunniteltu siitä asti. Viimeisen vuoden ajan suomalaiset ovat aktiivisesti valmistautuneet sekä henkisesti että fyysisesti matkaan.

Tämän vuoden tammikuussa lupa kiipeämiseen saatiin Tiibetin viranomaisilta. Toissapäivänä tapahtui yllätyskäänne: suomalaiset saivat tiedon, että Kiina sulkee Mount Everestin pohjoispuolen - sen puolen, jota suomalaisten oli tarkoitus käyttää.

- Se tuli täytenä sokkina, koska viikko sitten perjantaina maksoimme viimeiset maksut paikan päälle ja rahti oli lähetetty, sanoo retkikunnan edustaja Timo Kemppainen.

- Virallisesti meille on ilmoitettu, että kyseessä on ympäristösyyt. Todellista syytä ei voi tietää.

Ensimmäisenä Mount Everestin huipulle kiipesivät Edmund Hillary ja Tenzing Norgay vuonna 1953.

- 1800-luvulta näihin päiviin asti on pyritty kiipeämään vuorelle nimenomaan Tiibetin eli Kiinan puolelta. Vuodesta 1951 alkaen vuorelle on kiivetty myös Nepalin puolelta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Everest suljetaan, Kemppainen sanoo.

Perjantaina tosin Nepalkin ilmoitti kieltävänsä kiipeämisen Everestin huipulle 1.-10. toukokuuta.

Pääsiäisen tienoilla pohjoispuolelta olisi lähdössä kiipeämään 25 retkikuntaa, yhteensä noin tuhat erimaalaista kiipeilijää. Suomalaiseen retkikuntaan kuuluu 11 miestä ja budjetti on 250000 euroa.

- Ymmärtääkseni jotkut retkikunnat ovat olleet yhteyksissä maidensa suurlähetystöihin ja ulkoministeriöihin ja pyrkivät diplomatian keinoin avaamaan vuoren.

Mediassa on spekuloitu, että Kiinan päätös olisi poliittinen: Tiibet-aktivistit halutaan pitää pois vuorelta minne Pekingin olympialaisten soihtu on määrä viedä 8. toukokuuta.

Lauantaina suomalaisten retkikunta kokoontuu pohtimaan tilannetta. Näillä näkymin miehet lähtevät joka tapauksessa 23. maaliskuuta kohti Kathmandua.

- Retkikunta ei halua olla missään tekemisissä politiikan kanssa. Uskomme loppuun asti, että vuori aukeaa meille.

Mikäli vuori ei aukea ennen Kiinan ilmoittamaa toukokuun 10. päivää, retki siirtynee vuodella. Kesän alussa alueella alkavat monsuunisateet, jolloin kiipeäminen on mahdotonta. Seuraava mahdollisuus valloitusyritykselle on ensi vuoden huhti-toukokuussa.

Laskuvarjojääkärikillan retkikuntaan kuuluu 11 jäsentä. Mikäli matkaan päästään ja huippu saavutetaan, tämä on ensimmäinen ainoastaan suomalaisista koostuva retkikunta, joka valloittaa Mount Everestin. Timo Kemppainen alarivissä kolmas vasemmalta.

Lue:

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme