Mainos
Mainos

Pääsiäisen jäät voivat jo pettää kulkijan alta

Vaarallisten kevätjäiden aika on alkanut Etelä- ja Keski-Suomessa. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto muistuttaa, että talvisille teräsjäille tehdyt kestävyysarviot eivät enää päde, vaan jopa puolimetrinen jää saattaa pettää kulkijan alta.

Erityisen vaarallisia voivat ovat virtapaikat, kaislikot ja karikoiden tuntumassa olevat jäät. Myös sulapaikat saattavat olla entistä suurempia. Lisäksi päivän kuluessa voi tulla suuriakin muutoksia: aamulla kestänyt jää voi jo iltapäivällä olla heikkoa.

Mikäli jäälle on pakko mennä, vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalle ripustettavat jäänaskalit. Myös jään tunnustelemiseen tarkoitettu keppi, kelluttavaksi pakattu reppu ja köysi kaverin auttamiseksi ovat tarpeen.

Mikäli jää pettää, kannattaa ensin huutaa apua. Avannosta noustaan tulosuuntaan jäänaskaleita apuna käyttäen. Jäälle pääsemisen jälkeen ensimmäiset metrit kieritään, koska pettänyt jää saattaa rikkoutua helposti uudelleen.
Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ennakkotietojen mukaan Suomessa on tänä vuonna hukkunut jäihin 9 ihmistä ja koko talvena 28 ihmistä.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme