Mainos
Mainos

Paatero harkitsisi 80-lätkän palauttamista nuorille kuljettajille

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero harkitsisi 80 kilometrin tuntinopeusrajoituksen palauttamista nuorille ja kokemattomille kuskeille.

Hän kertoo MTV3 Uutisten nettihaastattelussa, että rajoitus olisi liikenneturvallisuuden kannalta mainio asia.

– Silloin kun rajoitus aikanaan oli, niin minun mielestäni siinä oli liikenneturvallisuuden kannalta pelkästään hyviä puolia. Ja niin olisi varmasti nytkin.

– Se on totta, että nuoret kuljettajat ovat kokemattomia ja siinä mielessä riskitekijöitä liikenteessä. Autokouluilla on suuri vastuu nuorten ajotaidon sekä asenteiden opettamisessa, Paatero kertoo MTV3 Uutisille.

Takavuosina autoon kiinnitetty 80-lätkä viestitti muille autoilijoille, että ratissa on muita kokemattomampi kuljettaja. Haittapuolena sen väitettiin provosoivan turhiin ohituksiin ja uusien kuljettajien leimaamiseen. Nuorten nopeusrajoitus poistettiin vuonna 1996.

– Ymmärrän näkökulman, jonka mukaan nopeusrajoitus leimasi nuoria kuskia. Mutta nimenomaan liikenneturvallisuuden kannalta 80-lätkän palauttaminen olisi hyvä asia, Paatero toteaa.

Hän pitää kuitenkin 18 vuoden ikärajaa riittävänä autokortin saamiseksi. Tämän päivän Turun Sanomat kertoi, että noin kourallinen alaikäisiä suomalaisia nuoria saa vuosittain henkilöauton rattiin oikeuttavan B-luokan ajokortin. Laki mahdollistaa poikkeusluvan antamisen jo 17-vuotiaalle, mutta tätä mahdollisuutta käytetään ani harvoin.

Paatero pitää mahdollisuutta hyvänä, mutta mahdollisuutta on hänen mukaansa käytettävä harkitusti.

– Ei tästä poikkeuslupien myöntämisestä mitään yleistä asiaa tule, Paatero selvittää.

Ajokortin alaikäisenä voi saada vain erittäin painavista syistä. Huomioon otetaan esimerkiksi hakijan ja tämän perheen terveydellinen ja sosiaalinen tilanne sekä julkisen liikenteen yhteydet.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot