Mainos

Paatero: Turvallisuuden tunteessa ei olennaisia muutoksia

Kansalaiset näyttävät ainakin osassa Suomea toivovan, että poliisi olisi nykyistä enemmän näkyvissä heidän arjessaan. Myös esimerkiksi lupapalveluiden puolella on laajan turvallisuustutkimuksen alueellisten tulosten perusteella ainakin jonkin verran petrattavaa.

Eri poliisilaitokset ovta julkaisseet tuloksia, jotka valottavat ihmisten kokemuksia ja näkemyksiä turvallisuudesta, poliisin toiminnasta sekä kehittämiskohteista.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron käsityksen mukaan kansalaisten yleisessä turvallisuuden tai turvattomuuden tunteessa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia. Poliisiylijohtaja luonnehtii tilannetta kohtuulliseksi ja kansainvälisesti tarkasteltuna aika hyväksi.

- Se, mikä näyttää muutaman prosenttiyksikön osalta menneen huonompaan suuntaan, ovat uhrikokemukset väkivaltatilanteissa. Vanhojen selvitysten mukaan lamalla ja tällä asialla saattaa olla tekemistä keskenään. Väkivaltaluvut yleensä nousevat laman myötä, Paatero sanoo.

Paateron mukaan parantamisen varaa kuitenkin on. Yksi tärkeä asia on tiedottaminen - niin poliisin oma tiedottaminen kuin koko median tiedottamiskäytäntö. Poliisiylijohtaja muistuttaa, ettei turvallisuuden tunne ole sama kuin todellisuus.

Ravintoloiden aukioloajat närästävät

Tänään julkistetuista tuloksista ilmenee muun muassa se, että moni helsinkiläinen pitää pääkaupungin keskustaa viikonloppuisin pelottavana paikkana.

Lähemmäs 40 prosenttia vastaajista pitää keskustassa kävelemistä yksin perjantai- ja lauantai-iltaisin turvattomana tai melko turvattomana. Omalla asuinalueella tilanne on selvästi parempi.

Paatero arveli, ettei Helsingin keskusta juuri poikkea valtakunnallisesti muiden keskusten luvuista. Tilannetta saattaa osin selittää alkoholinkäyttö, jota tapahtuu ravintoloissa ja muualla keskustassa. Alkoholi tuo mukanaan lieveilmiöitä, kuten väki- ja ilkivaltaa sekä muuta häiriötä.

- Poliisi ei ole kauhean hyvällä seurannut sitä kehitystä, että ravintolat ovat niin pitkään aamuyöhön auki.

Kansalaisten tyytyväisyys poliisitoimintaan kokonaisuutena ei ole Paateron käsityksen muuttunut olennaisesti. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna kouluarvosana on pyörinyt 7-8:n tuntumassa.

- Poliisin palveluista yleensä lupapalvelut ovat kaikkein korkeimman arvosanan saaneita ja kentällä tapahtuvat tehtävät hieman alhaisemman.

Paateron mukaan poliisin tärkein tehtävä kaikissa tilanteissa on olla paikalla mahdollisimman nopeasti, kun on hätä.

Harvaan asuttuja alueita ei unohdeta

Poliisiylijohtajaa ei hämmästytä tieto siitä, että suomalaiset toivoisivat näkevänsä poliisia nykyistä enemmän. Hän ei kuitenkaan katso, että asialla olisi niinkään tekemistä esimerkiksi poliisilaitosten määrän vähenemisen kanssa.

Se, mihin poliisi pyrkii myös jatkossa, on hajautettu poliisitoiminta. Paatero pitää erittäin tärkeänä löytää kohtuullinen tasapaino keskuspaikkojen ja harvaan asuttujen alueiden välillä.

- Vaikka tehtävät keskittyvät yhä enemmän keskuspaikkoihin, meidän täytyy pitää huolta, että harvaan asuttujen alueiden ihmisten turvallisuuden tunne pysyy korkeana.

Vaikka lupapalveluiden karsiminen pistetään helposti poliisin hallinnollisten muutosten piikkiin, syy löytyy Paateron muualta. Se on poliisin rahatilanne.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot