Mainos
Mainos

Päätös Naton NRF-joukkoihin lähdöstä uusiksi

Päätös Suomen osallistumisesta Naton kriisinhallintojoukkojen harjoituksiin menee uusiksi, koska Suomi ei nykymallilla voi osallistua harjoituksiin.

Maaliskuussa päätettiin, että Suomi osallistuisi NRF-joukkojen täydentävään toimintaan mutta ei niiden päivystyskiertoon. Kumppanuusmaat eivät kuitenkaan pääse edes harjoituksiin, elleivät ne osallistu myös päivystykseen. Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Suomi joutuu nyt käsittelemään asian uudelleen. Puolustusministeri Jyri Häkämies arvioi, että asia tulee esille ensi vuoden alussa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa.

Päätöstä ministeri ei halunnut ennakoida, mutta sanoi STT:lle olevansa itse edelleen sitä mieltä, että puolustushallinnolle olisi hyötyä osallistumisesta harjoituksiin. Päätös NRF-joukoista jakoi ulkopoliittista johtoa keväällä; kokoomus olisi ollut valmis päivystysvuoroihin, mutta presidentti Tarja Halonen ja keskusta olivat varovaisemmalla kannalla.

Suomi on toivonut saavansa NRF-joukoissa kokemusta kriisinhallinnasta Naton-standardeilla.

Afganistaniin vuonna 2010?

Suomi on mukana EU:n taisteluosastojen päivystyksessä muun muassa koko vuoden 2011. Yhtä aikaa Suomella ei ole rahkeita päivystää sekä Naton että EU:n järjestelmässä, mutta esimerkiksi Tanskan vetämä osasto on Nato-päivystyksessä vuonna 2010.

-Itse näen, että EU:n ja Naton nopealla toiminnalla on paljon synergioita, Häkämies sanoi ja muistutti, että EU-joukoissa käytetään myös Naton standardeja.

Naton NRF-joukkoja on käytetty tähän mennessä kolme kertaa. Pakistanissa maanjäristyksen jälkeen avustustyön turvaamisessa, New Orleansissa hirmumyrskyn jälkeen ja Ateenan olympiakisoissa. Vuonna 2010 joukkoja saatetaan käyttää Afganistanin parlamenttivaalien turvaamiseen.

Häkämies ei halunnut ottaa kantaa siihen, mistä sekaannus johtui ja oliko hämminki seurausta huonosta valmistelusta Suomen päässä vai Naton epäselvyyksistä. Häkämiehen mukaan koko järjestelmä on vielä vasta muotoutumassa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme