Mainos
Mainos

Päätös toimeentulotuesta voi viipyä kesällä

Henkilökunnan kesälomat saattavat hidastaa toimeentulotukiasioiden käsittelyä kesällä. Etenkin suurilla kaupungeilla on vaikeuksia pysyä tavallisessa tahdissa, mutta myös pienemmillä paikkakunnilla asioiden hoito saattaa olla tavanomaista hitaampaa.

Tosin poikkeuksiakin on, kuten Helsinki, joka pystyy käsittelemään hakemukset kesällä jopa normaalia nopeammin.

Opiskelijat kasvattavat jonoa

Toimeentulotukihakemusten käsittelyaikoja pidentää lomien lisäksi kasvava hakemuspino, kun ilman kesätöitä jääneet opiskelijat hakevat tukea. Esimerkiksi Oulussa hakemusten keskimääräinen käsittelyaika on venähtänyt yhdeksään päivään, kun ne lain mukaan tulisi käsitellä seitsemän arkipäivän kuluessa.

- Kun kesätyöntekijöitä palkataan, niin vie jonkin aikaa, että he pääsevät samaan työtahtiin muiden työntekijöiden kanssa, sanoo Nina Tyvelä Oulun kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluista.

Alkuvuodesta Oulun kaupungilla oli vielä suurempia vaikeuksia päästä tavoitteisiin, sillä hakemuksia käsiteltiin keskimäärin jopa kolmetoista päivää. Huhtikuuhun mennessä tahti kuitenkin parantui, ja asiat saatiin hoidettua seitsemässä päivässä.

- Käsittelyajat pitää saada taas mahdollisimman pian lainmukaiselle tasolle, ja myös pysymään siinä, Tyvelä painottaa.

Hänen mukaansa Oulu palkkasi keväällä lisää henkilökuntaa, ja myös kesälomia on porrastettu.

Sodankylässä sosiaalipäivystys

Sodankylässä kunnantalon ovet ovat heinäkuussa kiinni pari viikkoa, mutta kiireiset tapaukset hoidetaan päivystämällä.

- Meillä on sosiaalipäivystys koko kesän paikan päällä, joten asiakas kyllä pääsee asioimaan sosiaalityöntekijän kanssa, perusturvajohtaja Harri Tiuraniemi vakuuttaa.

Toimeentulotukihakemusten käsittelyajoista hänellä ei ole tarkkaa tietoa:

- Voi olla, että kesällä on pieniä viivästymisiä, mutta valituksia ei ole ainakaan tullut. Kai sekin jotain kertoo, Tiuraniemi sanoo.

Monet pienet paikkakunnat tekevät kesäisin yhteistyötä toisten kuntien kanssa, mutta siinäkin on pulmansa.

- Näissä järjestelyissä voi tulla se ongelma, että voiko toisen kunnan sosiaalityöntekijä tehdä päätöksen toimeentulotuesta toisen kunnan puolesta, Tiuraniemi pohtii.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme