Mainos
Mainos

Päättöarvosanat eivät aina vastaa oppilaiden osaamistasoa

Opettajat suhteuttavat yhdeksännellä luokalla antamansa päättöarvosanat muiden oppilaiden osaamistasoon eivätkä valtakunnallisiin kriteereihin.

Suhteellisen arvioinnin takia esimerkiksi kiitettävään arvosanaan vaadittava osaamistaso voi vaihdella eri kouluissa. Tämä käy ilmi Helsingin yliopistossa tarkastetusta väitöskirjasta. 

Väitöskirjan tekijä, tutkija Najat Ouakrim-Soivio sanoo, että suhteellisen arvioinnin käyttö lopetettiin virallisesti jo vuonna 1985. 

Perusopetuksen opetussuunnitelmassa on määritelty tietotaso vain arvosanalle kahdeksan. Ouakrim-Soivion mukaan tarvitaan lisää arvosanoja, joiden kriteerit on määritelty. 

-Kasi on vain yksi numero muiden joukossa, se ei arvota muita arvosanoja. Se ei myöskään anna riittävästi tukea opettajille, jotta he käyttäisivät kriteerejä, eivätkä lipsuisi vanhaan tapaan.  

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot