Mainos
Mainos

Pahat pojat rikosmallina?

Poliisi tutkii Pahat pojat -elokuvan vaikutusta rikollisuuteen ja erityisesti liikemurtoihin. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Suomessa tutkitaan kopiorikollisuutta.

Poliisi tutkii parhaillaan miten Pahat pojat -elokuva vaikuttaa rikollisuuteen ja erityisesti liikemurtoihin. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Suomessa tutkitaan systemaattisesti niin sanottua kopiorikollisuutta eli sitä miten rikolliset ottavat mallia esimerkiksi elokuvasta.

Poliisiammattikorkeakoulun tutkijat sanovat, että Pahat pojat on ideaali tutkimuskohde, koska elokuvalla oli paljon katsojia ja rikosten tekotavat esiteltiin yksityiskohtaisesti.

Kassamagneetti Pahat pojat on saanut osakseen myös kritiikkiä. Sen on katsottu olevan huono esimerkki nuorille ja sitä on huhujen mukaan otettu myös mallia aseelliseen ryöstösarjaan. Nyt asiaa on tarkoitus tutkia.

- Yksittäistapauksia on tullu esiin, että on puhuttu siitä, että tämä elokuva olisi aiheuttanut rikollisuutta ja me haluamme nyt selvittää systemaattisesti, että tapahtuiko näin vai ei, työnjohtaja Anne Alvesalo Poliisiammattikorkeakoulusta kertoo.

Tavoitteena on selvittää muun muassa lisääntyivätkö elokuvan kaltaiset liikemurrot, olivatko rikolliset nuorempia kuin ennen tai johdattiko elokuva uusia nuoria rikoksen poluille.

Tilastojen penkomisen lisäksi haastatellaan rikostutkijoita ja lähetetään kyselylomakkeita liikemurroista epäillyille.

- Kyllä se on erittäin vaikea tutkia pitävästi. Yksi syy on esimerkiksi se, että näitä poliisin rikosilmoituksia ei ole kirjoitettu tämmöstä tutkimusta varten, erikoistutkija Pekka Santtila Poliisiammattikorkeakoulusta listaa.

Työtä tutkijoilla riittää, sillä Suomessa tehdään 200-400 liikemurtoa joka kuukausi.

- Poliisihan voi tietysti kysyä, et oottekste nähnyt elokuvan ja vaikuttiko se tähän, joka on tietysti johdattelua. Voihan se olla niin, että nämä kriminaalit itsekkin sanoo, että elokuvasta tuli vaikutteita, mutta en mä sitä kiistä, että nämä siis kylmien huoltoasemien nyppiminen ja katkominen, se oli selvää seurausta tämän elokuvan ensi-illan jälkeen, Solar Filmsin tiedotuspäällikkö Rampe Toivonen myöntää.

Elokuviin Pahat pojat houkutteli 615 000 katsojaa. DVD ja VHS-versiot näyttävät nekin menevän kaupaksi. Joukkoon mahtuu teinityttöjen lisäksi varmasti myös rikollisia. Mutta kuinka monen rikoksen motiivina on itse elokuva, se selvinnee vuoden lopussa, kun tutkijat saavat työnsä valmiiksi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme