Mainos
Mainos

Pahimmat työvoiman riistäjät halutaan linnaan

Ulkomaiseen työvoimaan liittyviä väärinkäytöksiä halutaan hillitä nykyistä kovemmilla rangaistuksilla.

Viranomaistyön kehittämisprojekti Virke on ehdottanut kiskonnantapaisen työsyrjinnän rangaistuskäytännön koventamista niin, että se vastaisi saman kokoluokan talousrikoksia.

Kiskonnantapainen työsyrjintä

"Jos työsyrjinnässä asetetaan työnhakija tai työntekijä huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi työnhakijan tai työntekijän taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta tai tietämättömyyttä, tekijä on, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, tuomittava kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Rikoslaki, 47 luku 3 a §

- Seuraamusjärjestelmää kehittämällä voisi päästä astetta parempaan tilanteeseen, Virken päällikkö Janne Marttinen toteaa.

Virken työryhmä on tutkinut ilmitulleet kiskonnantapaiseen työsyrjintään liittyvät tapaukset vuosilta 2004-2009. Noin 90 tapauksesta parikymmentä päätyi oikeuteen. Monesti syytteet hylättiin tai seurauksena oli lievä sakkotuomio.

Marttinen käyttää esimerkkinä Ideaparkin puolalaisten sähkömiesten tapausta: sadan miehen alipalkkauksesta syntyi 700 000 euron vahinko, josta seurasi parintuhannen euron sakot. Vaatimus liiketoimintakiellosta hylättiin.

- Vastaavankokoisesta verorikoksesta olisi seurannut 2-3 vuotta vankeutta ja 3-5 vuoden liiketoimintakielto.

Viranomaisten työryhmä myös esitti, että kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä säädettäisiin törkeä tekomuoto, jonka rangaistukset vastaisivat muita törkeitä talousrikoksia.

"Työntekijät vain tyytyvät olosuhteisiinsa"

Marttisen mukaan ulkomaisen työvoiman väärinkäytökset rinnastuvat muuhun talousrikollisuuteen siinä, että vain murto-osa tapauksista tulee viranomaisten tietoon. Työntekijät eivät tunne oikeuksiaan eikä Suomen lainsäädäntöä.

- Tyypillisesti työntekijät vain tyytyvät olosuhteisiinsa. Heitä on myös vaikea saada todistamaan, kun asioita aletaan selvittää.

Väärinkäytöksiä löytyy työvoimavaltaisilta toimialoilta kuten rakentamisesta, majoitus- ja ravitsemusalalta sekä kuljetuksesta ja liikenteestä.

- Pääkaupunkiseudun rakennuskohteissa miestyövahvuudesta noin 30 prosenttia on ulkomaista työvoimaa, Marttinen havainnollistaa.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme