Mainos
Mainos

Pahinta flunssa-aaltoa odotellaan vielä

Talven influenssaepidemia on käyttäytynyt kesysti, mutta pahinta virusaaltoa vasta odotellaan.

Talven influenssaepidemia on koetellut suomalaisia toistaiseksi lievästi, vaikka tartuntoja onkin eri puolilla maata. Pahinta sairastumisaaltoa odotellaan vielä, ja se ajoittuu mahdollisesti tammi-helmikuun vaihteeseen.

Kansanterveyslaitoksen (KTL) laboratorionjohtaja Reijo Pyhälä sanoo, että toistaiseksi lähinnä varusmiehet ovat olleet flunssan kourissa. Siviiliväestöä influenssa on koskettanut varsin vähän. Tartuntoja on löytynyt ainakin Ivalosta, Joensuun seudulta, Turun ja Porin alueelta sekä pääkaupunkiseudulta. Myös suurimmissa kaupungeissa sairastetaan.

Pyhälä muistuttaa, että KTL:n tietoon tulevat kylläkin vain laboratorioissa varmistetut influenssatapaukset. Nämä muodostavat vain jäävuoren huipun itse sairaustapauksista.

-Pitkin syksyä ja tälläkin hetkellä kerääntynyt tieto viittaa siihen, että tulossa on keskimääräistä lievempi epidemia.

Viimevuotinen virus ei anna suojaa

Puolustusvoimissa influenssaa podetaan tällä hetkellä eniten Kainuun prikaatissa Kajaanissa, joka on Suomen suurin joukko-osasto. Sielläkin epidemia on ollut lievenemään päin. Kajaanin tilannetta saattaa hankaloittaa se, että sairaustapauksista on löytynyt sekä A- että B-viruksia. Kainuun lisäksi potilaita on Niinisalossa, Säkylässä, Kontiolahdella, Ivalossa ja Vekarajärvellä.

Puolustusvoimien epidemiologi Heikki Korpela sanoo, että epidemiat puhkeavat heti kohta uusien alokkaiden palvelukseen astumisen jälkeen. Pääsääntöisesti sairaana on ollut 2-10 prosenttia joukko-osastojen kokonaisvahvuudesta.

Influenssa A-viruksesta on tällä kertaa liikkeellä Uusi-Kaledonia-muunnos, joka löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999. B-viruksesta on sen sijaan liikkeellä jo aiemmin tuttu muoto.

-Jos vuosi sitten sairasti influenssa A-viruksen aiheuttaman infektion, se ei anna suojaa tämäntalvista influenssa A:ta vastaan, Reijo Pyhälä huomauttaa. Ajoissa otetut rokotteet antavat hyvän suojan sekä A- että B-viruksia vastaan. Rokote on pitänyt kuitenkin hankkia viimeistään joulukuussa.

Lievimmillään influenssapotilas ei oireile lainkaan, pahimmillaan taas virus voi johtaa kuolemaan. Klassisessa taudinkuvassa potilas sairastuu korkeaan kuumeeseen sekä kärsii voimakkaista lihaskivuista ja pahoinvoinnista. Tämänkertainen oireisto on kuitenkin aiempaa lievempi.

-Lepo ja rasituksen välttäminen on kuitenkin tärkeää, Pyhälä muistuttaa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme