Mainos
Mainos

Suomalaiset lapset jakautuvat yhä selkeämmin hyvinvoiviin ja huonompiosaisiin, selviää lapsiasiainvaltuutetun vuosikirjasta.

Valtaosa suomalaislapsista voi hyvin, mutta pahoinvoivien lasten ongelmat ovat kärjistyneet.

Raportista käy ilmi, että perheet eivät usein saa apua ongelmiinsa ajoissa. Kotiavun saatavuus on romahtanut kahdessakymmenessä vuodessa, ja nuorille tarkoitettuja elämänhallinnan palveluita on vähän. Erityisen vaikeaa nuorten on saada apua mielenterveyden ongelmiin.

• 90 prosenttia lapsista ja nuorista Suomessa vaikuttaa tyytyväisiltä elämäänsä.

• Kansainvälisissä hyvinvointi-vertailuissa suomalaislapset sijoittuvat hyvin.

• Suomessa ongelmat kasautuvat pienelle osalle lapsista.

• Lapsiasiavaltuutetun raportissa lasten hyvinvointia tarkasteltiin muun muassa ihmissuhteiden, terveyden, elintason, kasvuympäristön ja koulunkäynnin näkökulmasta.

• Mittarista riippuen pahoinvoivien lasten määrä vaihtelee muutamista prosenteista yli kymmeneen prosenttiin.

Myöskään vanhemmat eivät saa ajoissa tukea kasvatuksen ongelmiin, raportissa todetaan.

Ennaltaehkäisevien palveluiden puute on lisännyt etenkin yli 13-vuotiaiden nuorten huostaanottoja 2000-luvulla.

Kautensa kuun lopussa päättävän lapsiasiainvaltuutetun Maria Kaisa Aulan mukaan eriarvoistumisen pysäyttämiseksi palveluita olisi ennen kaikkea kehitettävä niin, että perheitä ja lapsia kuultaisiin entistä paremmin. Nykyisin palvelut ovat valtuutetun mukaan myös liian hajallaan.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme