Mainos

Päihdeäitien ensikoti avautuu uudelleen Jyväskylässä

Äitien päihdeongelmiin erikoistunet ensikodit ovat saaneet merkittävän rahoituksen ensi vuodelle. Raha-automaattiyhdistyksen RAY ja valtion yhteinen rahoitus on 3 miljoonaa euroa. Rahoitus varmistaa äitien päihdeongelmiin erikoistuneiden ensikotien toiminnan ensi vuonna.

- Valtion päätös on merkittävä linjaus ja osoitus siitä, että päihdeongelmaisten äitien kuntoutusta pidetään tärkeänä. Valtion rahoitusosuus ei kuitenkaan yksistään olisi riittänyt, joten RAY:n tuki on merkittävä, sanoo liiton toimitusjohtaja Ritva Karinsalo.

Päihdeongelmien hoitoon erikoistuneiden ensikotien ja avopalveluyksiköiden toiminta on kehitetty RAY:n tuella ja rahoitusvastuun piti siirtyä valtiolle ja kunnille ensi vuoden alusta alkaen.

Syksyn aikana näytti siltä, että hoitojärjestelmä jää kokonaan ilman rahoitusta, kunnes joulukuussa päätettiin, että hoitojärjestelmälle kohdennetaan 1,5 miljoonaa euroa vuodelle 2011. Tänään tullut RAY:n päätös varmisti lopullisesti, että päihdeongelmaisten äitien kuntoutus jatkuu.

Toiminta käynnistyy uudestaan Jyväskylässä

Keski-Suomen ensi- ja turvakotiyhdistys ehti lopettaa päihdeongelmaisten äitien ensikodin ja avopalveluyksikön toiminnan, koska ensi vuoden rahoitustilanne oli pitkään epävarma. Toiminta käynnistetään Jyväskylässä uudestaan alkuvuodesta.

Jyväskylän lisäksi äitien päihdeongelmien hoitoon erikoistuneita ensikoteja ja avopalveluyksiköitä on kuudella alueella; Espoossa, Helsingissä, Turussa, Kuopiossa, Kokkolassa ja Rovaniemellä. Yksiköihin on ohjattu äitejä yhteensä noin 40 kunnasta.

Päihdeäidit tarvitsevat kuntoutusta

Ensikodeissa on kuntoutuspaikkoja yhteensä 35 perheelle ja avopalveluissa voidaan vastaanottaa samanaikaisesti noin 100 perhettä. Ensikodissa ja niiden avopalveluyksiköissä on ollut tänä vuonna kuntoutuksessa 255 perhettä, joissa on ollut yhteensä yli 212 lasta. Tämä on ennätysmäärä, sillä esimerkiksi viime vuonna kuntoutuksessa oli 232 perhettä.

Tulokset ovat olleet hyviä

- Kymmenen vuoden aikana kuntoutuksesta saadut tulokset ovat olleet hyviä, sillä keskimäärin kaksi kolmasosaa ensikodeissa olevista äideistä kuntoutuu niin hyvin, että lapsen huostaanottoa ei tarvita.

Tämä kertoo siitä, että päihdeongelmaisia odottavia äitejä voi ja kannattaa hoitaa. Siinäkin tapauksessa, että päädytään lapsen huostaanottoon, hoito on ollut tärkeää vauvan alkuvaiheiden olosuhteiden turvaamiseksi, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikkö Maarit Andersson.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot