Mainos
Mainos

Päihdeäitien vauvojen kohtalo kuohuttaa

MTV:n 45 minuuttia -ohjelmassa eilen käsitelty aihe "päihdeäitien kärsivät vauvat" on herättänyt runsaasti kohua ja keskustelua. 45 minuuttia -ohjelman keskustelupalstalle on tullut kymmenittäin päihdeäitejä ja heidän vauvojaan koskevaa palautetta.

Eilisiltaisessa ohjelmassa näytettiin kuvaa huumeita käyttävien äitien vastasyntyneistä vauvoista, jotka kärsivät hirvittävistä vieroitusoireista. Ohjelmassa muun muassa itki pieni vauva, jonka elämän ensi hetket alkoivat käsien ja jalkojen voimakkaalla ravistelulla. Ohjelmassa kerrottiin, että vastasyntyneiden oloa on pakko helpottaa morfiinilla.

45 minuuttia ohjelman -nettisivuilla keskustelijat vaativat huumeita käyttäviä äitejä muun muassa pakkohoitoon. Pakkohoitoon halutaan myös alkoholin ongelmakäyttäjät, sillä heidän takiaan 600-1000 vauvaa vaurioituu vuodessa. Vauriot vaihteleva oppimishäiriöistä vakavaan kehitysvammaisuuteen.

"Kukaan ei ajattele lapsen oikeutta syntyä terveenä"

- Kannatan pakkohoitoa ehdottamasti! Lasten ei tarvitse kärsiä aikuisten tyhmyydestä. Muutenkin narkkareiden ja alkoholistien pakkohoito pitäisi olla mahdollista. Autetaan yksi kerta ja sen jälkeen tiukka kuri ja lopulliset ratkaisut. Kyllä sitä rahaakin alkaa löytyä, kunhan viedään eduskunnan hienohelmat pakollisille kierroksille päihdeongelmallisten pariin sekä sairaaloihin huumevauvoja katsomaan, toteaa nimimerkki Kirsi-mummi.

Nimimerkki Johanna kirjoittaa puolestaan näin:

- Äitejä paapotaan ja annetaan mahdollisuus. Kukaan ei ajattele lapsen oikeutta syntyä terveenä. Äidit tulisi laittaa tarkkaan valvontaan ja seurata kokein huumeiden/alkoholin käyttöä. Jos ei valvonnassa pysy päihteettömänä, olisi seuraavana pakkohoito.

Myös nimimerkit Tarja, Avi ja sijaisäiti ovat Kirsi-mummin ja Johannan kanssa samoilla linjoilla:

- Kannatan kanssa pakkohoitoa. Mikä oikeus päihteidenkäyttäjä-äideillä on pilata pienen viattoman lapsen elämä ja aiheuttaa kamalat tuskat jo alkutaipaleella. Ja jos ei raskaus ole jo tarpeeksi hyvä motivaatio lopettaa päihteet, niin sitten on parempi heti syntymän jälkeen tehdä välitön huostaanotto, toteaa Tarja.

- Sikiö pitäisi ottaa lastensuojelu- ja rikoslain piirin, jolloin äiti, päihteitä käyttävä raskaana oleva nainen, voitaisiin pistää pakkohoitoon ja syytteeseen lapselleen sikiökaudella aiheuttamastaan pahoinpitelystä ja haitasta, kirjoittaa puolestaan nimimerkki Avi.

- Pakkohoito narkkari- ja alkoholistiäideille raskauden aikana pitäisi ehdottomasti toteuttaa. Lasten pompottelu siksi, että vanhemmilla olisi mahdollisuus raitistua, saa minut kihisemään kiukusta. Olen kasvattanut narkkarin lasta, jota pompotettiin 10 kertaa ennen kuin lopulta otettiin huostaan kaksi ja puolivuotiaana, kirjoittaa sijaisäiti.

"Kannatan pakkosterilisaatiota"

Arvioiden mukaan jopa kaksikolmasosaa huumeiden, alkoholin tai lääkkeiden ongelmakäyttäjistä jää äitiyshuollossa paljastumatta. Osa äideistä kieltää riippuvuutensa vauvan huostaanoton pelossa.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä tutkii parhaillaan keinoja "raskaana olevien päihdeongelmaisten naisten hoidon varmistamiseksi". Pohdinnan alla on myös päihdeäitien raskaudenaikainen pakkohoito ääritilanteessa.

45 minuuttia -ohjelman nettisivuilla käydyssä keskustelussa monet vaativat päihdeäitien vauvojen huostaanottoa.

- Missä muussa maassa vanhemmille annetaan lapsi mukaan ja jäädään katsomaan, että saako äiti lapsen pidettyä hengissä vai ei? Ei tässä ole enää lapsella mitään oikeutta taikka mahdollisuutta kunnolliseen elämään. Elämä on pilalla jo ensimmäisen elinvuoden jälkeen. Olen vahvasti sitä mieltä, että huostaanottoja on lisättävä ja kynnystä madallettava, kirjoittaa Tiina-Liisa.

- Äidit pakkohoitoon, huumeseula neuvoloihin ja vauva heti pois syntymän jälkeen!! Ihan sairasta antaa valvomatonta mahdollisuutta äidille, jolle se OMA elämä tärkeämpää, toteaa nimimerkki kolmen lapsen äiti.

- Olen sitä mieltä, että päihdeongelmaisten ja varsinkin väkivaltaisten vanhempien lapset pitäisi saada parempien toimenpiteiden kohteeksi. Mikä olisi paras toimenpide? Ehkä sijoitus pysyvästi johonkin tiettyyn toiseen perheeseen tai ainakin kunnes äiti on ollut kuivilla pitkään, kirjoittaa nimimerkki lapsen elämä on tärkeä, pohtii nimimerkki Milu.

Myös pakkosterilisaatio nousee keskustelussa esille.

- Kannatan pakkosterilisaatiota niin äideille kuin isillekin, jotka kärsivät päihderiippuvuuksista. On kohtuutonta, että lapset saavat kärsiä vanhempiensa holtittomasta elämästä. Laki pakkosterilisaatiosta olisi saatava voimaan viipymättä, kirjoittaa Heikki.

- Joissakin tapauksissa olisi varmaan parasta tehdä pakkosterilisaatio heti synnytyksen jälkeen. Tuhotkoon oman terveytensä, ei viattomien lapsien, sanoo puolestaan nimimerkki Anu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme