Mainos
Mainos

Päihdelääkäri: Alkoholisteja syrjitään Suomessa

Alkoholisteja syrjitään Suomessa, sanoo emeritusylilääkäri Antti Holopainen.

Esimerkiksi hoitoon pääsy on vaikeaa. Lisäksi Holopaisen mukaan riippuvuus jätetään monesti kirjaamatta lääkärinlausuntoihin, koska pelätään, ettei sen takia myönnetä sairauspäivärahaa. Sen sijaan saatetaan kirjata depressio, ja sen seurauksena riippuvainen ei saa asianmukaista hoitoa.

Holopaisen mukaan alkoholiperäiset sairaudet pitäisi nähdä sairauksina muiden joukossa ja sairastuneita pitäisi kohdella tasaveroisesti sosiaaliturvassa.

– Sairauden laadun perusteella ei saa syrjiä ketään, hän sanoo.

Holopaisen mukaan alkoholinkulutus vähenisi Suomessa, jos lääkärit ja terveysalan ammattilaiset keskustelisivat potilaidensa kanssa yhtä luontevasti alkoholin käyttötavoista kuin ruokavaliosta ja liikunnasta.

Alkoholinkäytön puheeksi ottaminen on Holopaisen mukaan juurtunut tavaksi vasta pienelle osalle lääkäreistä.

Holopainen on jäänyt eläkkeelle A-klinikkasäätiön Järvenpään sosiaalisairaalan ylilääkärin tehtävistä. Hän kirjoittaa alkoholismista tänään julkistetussa kirjassa Pääasiana alkoholi (Lundbeck).

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot