Mainos
Mainos

Päihdetutkija: Idoleiden pitäisi miettiä julkisuuskuvaansa

Leijonajoukkueen riehakas juhliminen on ehtinyt aiheuttaa keskustelua siitä, mikä on huippu-urheilijalle ja heidän taustajoukoilleen sallittua ja hyväksyttyä käytöstä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija, dosentti Pia Mäkelä korostaa eroa Leijonien yksityisen juhlimisen ja julkisesti kaikkien nuorten ihailijoiden silmien alla juhlimisen välillä.

– Heidän pitäisi miettiä, minkälaisen viestin kanssa he tulevat julkisuuteen. Siinä pitäisi olla enemmän vastuuntuntoa, ymmärtää minkälainen vastuu heillä on, kun kaikki maan koululaiset, nuoret ja lapset, katsovat heihin ylöspäin ja ihailevat, Mäkelä korostaa.

Mäkelällä on myös omakohtaisia kokemuksia kiekkoidoleiden käytöksen vaikutuksista.

– Kollega kertoi juuri työpaikan kahvipöydässä 7-vuotiaasta kiekkoilijapojastaan. Hän oli sanonut, että 12 vuoden päästä hän on tuolla ja voittaa tuon kultamitalin ja sitten hän juo itsensä känniin, Mäkelä kertoo.

Mäkelän kritiikin terävin kärki ei kuitenkaan ole suunnattu Leijonia - tai edes joukkuejohtoa - vastaan, vaan suomalaista juomakulttuuria vastaan.

– Tämä on vain yksi tilanne, joka vain ilmentää erittäin hyvin meidän juomakulttuuriamme. Ei ole kohtuullista sysätä sitä ja sen ongelmia yhden porukan harteille.

Mäkelällä on viesti myös tiedotusvälineille.

– Näin jälkeen päin on tietysti helppo sanoa, mutta lätkäjoukkueen vastuullisten ihmisten olisi pitänyt etukäteen sopia median kanssa yhteistoimintasäännöt, siten että kun joukkue siirtyy vapaalle juhlistamaan mahtavaa saavutustaan, kuvaa ei enää välitettäisi suomalaisille nuorille ja lapsille.

Voikin kysyä, onko kuvan ja tunnelman välittäminen esimerkiksi Leijonien pukuhuoneesta välttämätöntä. Mahtaisiko kovin moni lätkäfani olla pahoillaan, jos pääsy pukuhuoneeseen suljettaisiin TV-kameroilta?

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot